Falusi majális a Sóstói Múzeumfaluban

Falusi majális a Sóstói Múzeumfaluban Idén harmadik nagyrendezvényére készül a Sóstói Múzeumfalu. A májusfaállítás népszokását elevenítik fel 2017. május elsején (hétfőn) a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek közreműködésével.

 

 

A májusfaállítás egykor az egész megyében elterjedt szokás volt. A legény zöld fát állított a lányos ház ajtajába vagy kapujába. Ez leginkább fűzfa vagy nyárfa volt, amit a barátok segítségével, titokban vágott ki a falu erdejében vagy határában. A legények annyi szálat vágtak, ahányan voltak, hiszen mindegyikük meg akarta örvendeztetni azt a leányt, akinek udvarolt. Májusfát kapni dicsőségnek számított.

 

A májusfa nemcsak szerelmi szimbólum, zöld ágaival a természet megújulásának is jelképe. A skanzen – hagyományaihoz híven – új kiállítás nyitásával ünnepel ezen a napon, amely a világítás történetét mutatja be a legkezdetlegesebb eszközöktől az elmúlt évtizedek technikai fejlődésén át napjaink színes kínálatáig, interaktív elemekkel, melyek sok élménnyel ajándékozzák meg a technikatörténet szerelmeseit. A kiállítást dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója nyitja meg. Az érdeklődők a nap során tematikus tárlatvezetésen is részt vehetnek, amely a Sóstói Múzeumfalut a világítástörténet szempontjából mutatja be.

Falusi majális a Sóstói Múzeumfaluban

A felnőtt látogatók szórakoztatásáról a Ciráda zenekar fog gondoskodni. A népzenét populáris műfajokkal ötvöző együttes eddigi pályafutása azt bizonyítja, a népszerű hangzás a fiatalabb korosztályokat is elvezeti előbb-utóbb a forráshoz, vagyis az autentikus népzenéhez.

 

Természetesen a skanzen a gyermek látogatókról sem feledkezett meg. A budapesti Aranyszamár Bábszínház az állatok nyelvén tudó juhász történetével érkezik a skanzenbe. Vásári bábjátékuk a jól ismert népmese elemeit sűríti, vásári köntösben, helyzetkomikumokkal fűszerezve. A Nyíregyházán népszerű Dió duó zenekar interaktív gyermekműsorral várja az óvodás korosztályt a Kisütött mesék című tárlatban. Azok a gyerekek, akik jobban kedvelik a mozgást, lovaglással és íjászattal kapcsolódhatnak ki, de lehetőség lesz a népi jellegű szabadtéri játékok kipróbálására is. Míg a legfiatalabb látogatók Csiribiri babatornán vehetnek részt. A fejlesztő foglalkozáson speciális tornaszerek segítségével, irányított játékos gyakorlatokba vonják be a piciket és a szülőket, mindezt sok-sok dallal és mondókával. A világítástörténeti tárlathoz kapcsolódva nagyok és kicsik egyaránt próbára tehetik kézügyességüket gyertyamártásban.

 

A skanzen nyereményjátékot is szervez. Aki teljesíti az öt "próbát", és megszerzi a virágos pecséteket, garantált jutalomban részesül. A játék leírását a Sóstói Múzeumfalu jegypénztárában vehetik át az érdeklődők.

 

A „falusi majális” a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar vidám, zenés felvonulásával fejeződik be. A menet a Múzeumfalu főterére vezet, ahol a zenekart kiegészítő Majorette Csoport parádéjával kápráztatja el a kitartó közönséget.

 

Falusi majális a Sóstói Múzeumfaluban

 

Program

  • 10.00 Kapunyitás
  • 10.30 "Mindenre fény derül!" - Világítástörténeti állandó kiállítás megnyitója
  • A kiállítást megnyitja: Dr. Rémiás Tibor, megyei hatókörű városi múzeumigazgató (anarcsi porta)
  • 11.00 Májusfaállítás a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttes közreműködésével (jánkmajtisi porta)
  • 11.30 Az állatok nyelvén tudó juhász - az Aranyszamár Színház műsora
  • 12.30 Kisütött mesék - Interaktív mese a Dió duó előadásában (jármi kisnemesi ház)
  • 13.00 Tárlatvezetés a fény útján
  • 13.30 CIRÁDA koncert
  • 14.30 Szabolcsi Koncert Fúvószenekar felvonulása, térzene; Majorette Csoport parádéja
  • 15.00 Kisütött mesék - Interaktív mese a Dió duó előadásában (jármi kisnemesi ház)

egész nap: lovaglás, szekerezés, íjászat, arcfestés, hagyományos kézműves foglalkozások, népi játszóudvar, népi ételek kóstolója