Nyelvünk Titkai - előadás a nyelv fontosságáról

Nyelvünk Titkai - előadás a nyelv fontosságáról Nemere István író és Dr. Márkus Gábor író, világjáró előadását halhatták, tekinthették meg a jelenlévők a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár előadótermében március 21-én, a Nyelvünk titkai és Kelet-Ázsia nyelvei és írásrendszerei címmel.

 

 

Ez a rendezvény egy kicsit más, egy kicsit rendhagyó, de nyelvileg - ha így kell fogalmaznunk - sokkal másabb volt. Nem az irodalomról volt szó, hanem a nyelvészetről. Nemere István beszélt a nyelvi problémákról, hogy az író, amikor kitalál egy gondolatot, folyamatosan és gyakran jönnek a gondolatok, akkor az még nem a nyelvezetünk része. Azt ki kell szépíteni, tágítani, hogy a gondolat ne csak gondolat maradjon.

Az ember kitalált egy közös közvetítő nyelvet, de a használatának bizony vannak feltételei is. Az író ennek elsajátításán túl, a nyelv gyakorlati fontosságára és használatára tette mondandójának a súlyát.

 

Nyelvünk Titkai - előadás a nyelv fontosságáról  Nyelvünk Titkai - előadás a nyelv fontosságáról

 

Dr. Márkus Gábor Kelet-Ázsia nyelveivel és írásrendszereivel ismertette meg a hallgatóságot. Egy ilyen világjárótól és az Eurázsiai Központ elnökétől, ez nem áll távol, hiszen ezeket a nyelveket használja is.

Mindkét előadó a „VERDA STELO” Eszperantó Egyesület meghívásának tett eleget.

H.Andy.