Intim pillanatoknak lehetünk tanúi a makierdőben

sarkantyús teknős  A mayotte makikkal társbérletben élő  sarkantyús  teknősöknél ugyanis megkezdődött a párzási időszak, így a hím  ivarú állatok egymással összecsapva versengenek s elzavarják riválisukat a választott hölgytől.

 

 

A sarkantyús teknősök(Geochelone sulcata)  a fekete kontinens legnagyobb szárazföldi teknősei,csak a galapagoszi óriásteknős (Geochelone nigra) nő nagyobbra náluk. Páncélhosszuk 85cm is lehet, súlyuk pedig akár 80 kg.

Afrika füves szavannáinak és félsivatagos területeinek lakói, ahol növényekkel; gyümölcsökkel és levelekkel táplálkoznak.  Általában alkonyatkor és pirkadatkor aktívabbak, a nappali 40-50 °C-os  forróság elől  mély gödröket  ásva húzódnak el. Veszély esetén a  fejüket behúzva, mellső lábaikat maguk elé tartva válnak szinte áthatolhatatlan páncéllá. Nevüket a hátsó lábukon lévő sarkantyú szerű kinövésekről kapták, s páncéljuk is különleges hiszen láthatóak a növekedési gyűrűk, melyek az évek előre haladtával egyre kontrasztosabb rajzolatúak.

A sarkantyús teknősök(Geochelone sulcata)  a fekete kontinens legnagyobb szárazföldi teknősei,csak a galapagoszi óriásteknős (Geochelone nigra) nő nagyobbra náluk. Páncélhosszuk 85cm is lehet, súlyuk pedig akár 80 kg.

A hím állatok a párzási időszak alatt- mely itt Nyíregyházán június környékére szokott esni- rendkívül agresszíven viselkednek egymással szemben, szinte tankként ütköznek meg egymással a haspáncél villás nyúlványai  segítségével.

A győztes párosodik a nősténnyel, amely utána megfelelő helyet keres a tojásoknak. 60 cm átmérőjű és akár 90 cm mély üreget  ás, majd  15-30 tojást tojik beléjük, végül befedi őket. A mindössze 4-6 cm-es kicsik 8 hónap múlva kelnek ki. Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús tojások fejlődéséhez – hiszen állandó 29-30 fok valamint 90%-os páratartalom szükséges – ezért tojásrakás után a gondozók keltetőbe fogják helyezni   a pingponglabda méretű tojásokat.  A nehezen tenyészthető hüllőket már a korábbi években sikerült kikeltetni, reméljük idén is szerencséje lesz a szakembereknek.

 

Az elkövetkezendő hetekben a  hímek harcias fellépését látogatónk testközelből is megcsodálhatják, hiszen az ivarérett állatok parkunk makierdejében élnek, ahova a vendégek be is mehetnek közéjük.