Hagyományőrző fesztivál Tállyán

A Herman Ottó Intézet szervezésében 2015. október 26-tól 29-ig megrendezésre kerül, a „Gondold újra, éld át a hagyományt” nevezetű hagyományőrző fesztivál Tállyán.
 

 

 

Az érdeklődők, kicsik és nagyok egyaránt, különböző izgalmas programok közül válogathatnak, amik a magyar hagyomány és kultúra elmélyülésén keresztül nyújtanak tartalmas kikapcsolódást négy napon keresztül.

Az egész napos programok között olyan érdekességek szerepelnek, mint a szövés-fonás, fonófák, karmantyú, övszövés, kötélsodrás, játék készítése természetes anyagokból, hangkeltő eszközök: dió, mogyoró, nád, góré, gyékény.

Bemutatkoznak roma és magyar mesterségek is, amelyek során megismerkedhetnek a kosárfonó, a fafaragó, a hímző, a csipkekészítő, a bútorfestő és a barkó mesterek alkotásaival és munkásságuk sajátosságaival.

A magyar és azon belül is Tállya meghatározó kultúrtörténeti mozzanatait idézi meg a Lorántffy Zsuzsanna nyomdokaiban címmel megnyíló kiállítás.

A fesztiválon lesz még nyitott pince program, főzőtanfolyam, tájséták: helyi nevezetességek és kincsek nyomában, esténként pedig koncertekre és táncházba várjuk a nagyérdeműt.

Mindenkit szeretettel váruk. Őrizzük együtt a hagyományt!

 

 

A Fesztivál programja:

október 26-29., minden nap:

10:00-14:00 Játszóház és kézműves foglalkozások az Alkotóházban

14:00-18:00 Mesterségek bemutatója és Kézműves Vásár az Alkotóházban a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesület, Roma mesterek és a Művésztanya részvételével

10:00-11:00 Tállyai tájséta – a Polgármesteri Hivatal épülete elől induló a település nevezetességeit bemutató vezetett túra

19:00-tól Divatbemutató – Bemutatkozik a Romani Designe, a Meyke és a By Me divatszalon

20:00-tól Koncert és táncház – fellépők: Louisiana Double; Zagyva Banda;  Bodrog Néptáncegyüttes; Nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes; Rackajam; Apnoé Zenekar; Szalonna és Bandája; Örökös Aranysarkantyús, Aranygyöngyös táncosok

Esti programjaink 26-án valamint 28. és 29-én a Zempléni Árpád Általános Iskola Tornatermében; 27-én a Tállyai Közösségi Házban kerülnek megrendezésre.

További programok:

Lórántffy Zsuzsánna nyomdokában – úri hímzések kiállítása az Alkotóházban

Október 28-án és 29-én 10:00-12:00-ig: Nyitott pincék program helyi borászok bemutatkozásával valamint főzőtanfolyamok a Vincellérházban és udvarán.

Október 27-én 11:00-tól Binde Bácsi koncert gyermekeknek a Közösségi Házban

 

Helyszínek:

-          Közösségi Ház (3907 Tállya, Lavotta u. 5.)

-          Vincellér Ház (külső és belső helyszínek) (3907 Tállya, Bocskai u. 15.)

-          Alkotóház (3907 Tállya, Ságvári út 2.)

-          Zempléni Árpád Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tornaterme (3907 Tállya, Rákóczi út 16.)