Ilyen ez - Kezdetét vette a Képmás zenekar őszi turnéja

A Képmás zenekar a  Nyíregyháza egyik emblematikus csapata.  Három állandó tagját, Bolega Lászlót, Kardos Györgyöt és Halhóber Gábort többek  az elmúlt egy év munkásságáról,  valamint az ősszel folytatódó Ilyen ez című turnéról kérdeztük.

 

 

- Mivel foglalatoskodott a zenekar az elmúlt egy évben?

B.L.: Az elmúlt időszakban főként egyházi projektjeink voltak. A Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye jubileumi eseményeiben meghatározó szerepet játszottunk. Az adventi, pünkösdi időszakban mindenképpen meg kell említenem Olajos Gábort, aki klasszikus gitáron működött közre, és a feleségét Ágnest aki fuvolázott a Képmás koncerten.

A 2014/2015-ös tanévben felkérést kaptunk, hogy a diákmiséken, minden hónap harmadik vasárnapján fellépjünk a  Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban.  

K.D.: A diákmiséknek az egyik érdekessége volt, hogy minden alkalommal más-más vendégzenészt hívtunk meg, többek között Soltész Évát, Cserjési Beatrixot, Rácz Nórát, Papp Györgyöt, Zabán Lászlót, illetve Horváth Sándort. Voltak olyan dalok, amelybe a gyerekeket is bevontunk, és láthatóan élvezték.

 

B.L.: Nagycserkeszen zártuk a "szentmise-projektet", ahol a nemrég pappá szentelt, nyíregyházi származású Mészáros Zsolt első miséjén mi játszhattunk.

 

K.D.:  Kiemelendő, hogy a máriapócsi kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulója alkalmából, a búcsújáróhely Szűz Mária kegyképe országjáró körútra indult. A Képmás zenekar a tricentenáriumi év keretében zajló országjárás 16. állomásán, Nyíregyházán, a Görög Katolikus Társ-székesegyházban, március 24-én éjjel 1:00 órától 2:00 óráig tartó Római Katolikus Ifjúsági Imaórán végzett zenei szolgálatot, amely kimondottan jól sikerült.

 

H.G.: Emellett lehetőséget kaptunk a Nagykállói Városnapon egy egész estét koncertre, és több városban is felléptünk: Demecser, Balmazújváros...

 

 

B.L.: Fontos megemlíteni, hogy idén 10 éves a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Egyházmegyei Harangodi Gyereknapja, amelyhez írtunk egy dalt még 2014-ben "Járjuk a tábort" címmel. Ebből kislemez is készült. A csapat a kezdetektől állandó közreműködője és formálója a rendezvény kulturális arculatának, a jubileumi tábort pedig már mi szerveztük. A zenekar tábori, kulturális és nyíregyházi egyházközségben végzett munkájának elismeréséül Bosák Nándor püspöktől kitüntetést is kaptunk. Ez különösen jól esett, hiszen van értelme a munkánknak, a misszónknak, miszerint a térség, régió kulturális életét is szeretnénk formálni.

 

 

- Idén nyáron már gőzerővel készültetek az új turnéra. Mit lehet erről tudni?
H.G. :  Tavaly készül az "Ilyen ez" című dalunk, amelynek szövegírója Tamaskovics Róbert, dalszerzője pedig Bolega László. Ez egy egyedi hangzású, kicsit swinges, üdítő kis dalocska, amelynek premierje tavaly augusztusban volt a Mandala Gálán a Sóstói Múzeumfaluban. Ez volt az előfutára annak, hogy új turnéra készülünk, illetve hogy egy új lemez is készülőben van. Ezért lett a címadó dala az idei turnénknak az "Ilyen ez". De emellett több saját készítésű szerzemény is helyet kap az albumon. Az egyik ilyen dalnak ismét a Mandala Gálán volt a premiere. A nyíregyházi színházi társulat színésznőjének, Cserjési Beatrixnak írt, "Minden mit elloptál" című dalt mutathattuk be, nagy siker közepette.

K.D.: A szeptember 5-i első megmutatkozás után hamarosan jön a turné második állomása: szeptember 12-én fellépünk a Kattárson (Katolikus Társadalmi Napok), a katolikus egyház társadalmi tanítását bemutató rendezvényén, amelynek idén Debrecen ad otthont. A látogatókat a katolikus nevelés és oktatás témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések, előadások, családi programok várják a Kossuth téren. A sátrakban a katolikus oktatási intézmények, a tanító szerzetesrendek és a katolikus oktatást segítő civil szervezetek mutatkoznak be. Ezen a nagyszabású eseményen megtiszteltetés lesz fellépni, és nem is akármikor: közvetlenül az ünnepi megnyitót követően! Mivel a már korábban említett Járjuk a tábort című dalunk is megszólal, tervezzük, hogy egy gyerekekből álló tánckarral is színesítjük a műsort.

 

 

B.L.:  Ezután a Nyitott Templomok Napján, szeptember 19-én az örökösföldi Római Katolikus Templomban kerül megrendezésre a következő koncertünk. Az őszi turnén már egyébként átállunk arra, hogy nagyrészt saját dalokat játsszunk, de 10 százalékban megmaradnak a jól megszokott slágerek is.


[bg|_Cikkek/2015/2015_09/KepmasIlyenekEzek|3|176|random|#FFFFFF]

 

Nyíregyházi Hírportál