Porckopás irodai munkától?- előzze meg!

Térd-, és derékfájás kínozzák a mindennapokban, és elég csak néhány óra a számítógép előtt, s máris fokozódik a kellemetlenség? A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának felméréséből kiderült, hogy azok a 35 és 65 év közötti felnőttek, aki irodai munkát végeznek, fokozottan kitettek a porckopás kockázatának.

 

 

A problémával azért is érdemes foglalkozni, mert a megfelelő életmóddal a tünetek megjelenése lassítható és a fájdalom enyhíthető.

Napjainkban az ízületi megbetegedések már korántsem csak az idős korosztályt érintik, hiszen nem ritka a fiatalabbak körében is azok megjelenése. Az emberi szervezet számára rendkívül fontos a mozgás a nap folyamán, és ha hosszú órákat egy helyben ülve töltünk, azt bizony előbb vagy utóbb biztosan megérzi. Az izuletor.hu által megkérdezett szakemberek is azon a véleményen vannak, hogy a rendszeres testmozgással megelőzhető a porckopás, de ehhez az is nagyon fontos, hogy az ülőmunkával töltött időben is felálljon időnként, átmozgassa végtagjait.

Nem mindegy, milyen asztalt és széket használ!
Akik munkájukból kifolyólag hosszú ideig egy helyben ülnek, gyorsan megérzik ennek kellemetlenségeit. Egy idő után elgémberednek a végtagok, zsibbad a láb, fájni kezd a derék és a hát, hogy a térdet érintő fájdalomról már ne is szóljunk. Fontos, hogy ha már irodai munkát végzünk, akkor azt legalább a lehető legkényelmesebb módon tegyük, szem előtt tartva az egészséges tartást, és az ízületek tehermentesítését.

A monitort mindig szemmagasságban helyezzük el, és válasszunk karfával ellátott irodai széket. Az ülőhelyzet kapcsán mindenképpen említést érdemel, hogy a térd és a könyök lehetőleg derékszögben legyenek behajlítva, és teljes talpunkat helyezzük a talajra. Természetesen mindez még nem elegendő ahhoz, hogy a kínzó ízületi fájdalmak elkerüljenek. Legyen bármilyen hajtós is a munkanap, legalább óránként álljon fel kicsit, mozgassa át magát, és ha teheti, ebédidőben is sétáljon egy nagyot.

 

Aktív szabadidő a porcok védelmében
Sokan vannak, akik a munkaidő végeztével hazaérnek, és első dolguk, hogy a televízió előtt pihenjék ki a fáradalmakat. Ez azonban sem a test, sem a psziché szempontjából nem bizonyul jó választásnak. Ha próbálta már aktívan eltölteni szabadidejét, odafigyelve közben a testmozgásra is, akkor pontosan tudja, hogy nem csak energiákkal tölt fel a sport, de pszichésen is erősebbé tesz, segíti a koncentrációt és nem utolsó sorban az egészség megőrzésében is jelentős szerep jut neki.

Fontos, hogy ülőmunkát végezve ne hanyagolja el a testmozgást, hiszen előbb vagy utóbb, de biztosan jelentkeznek olyan kellemetlen tünetek, amelyek egyértelműen porckopásra utalnak. A főként térdeket, de a derekat, a nyaki részeket és a gerincet is érintő probléma akár egész közérzetére és mozgékonyságára is rányomhatja bélyegét, pedig a helyzet még hosszas irodai tevékenység esetén is kordában tartható. Járjon futni munka után, ússzon, és a lift helyett is válassza a lépcsőzést! Nem csak általános erőnléte javul majd, de a porckopás is kevésbé veszélyezteti a jövőben.