Nagy sikerrel zárult a Településfejlesztési Konferencia Nyíregyházán

A formálódó nemzeti vidékstratégia feladataihoz kapcsolódó eszmecserék, a szakmai előadások, valamint a magyar vidékről alkotott negatív összkép megváltoztatására irányuló törekvések csupán részei annak a konferenciasorozatnak, melynek harmadik állomása is nagy sikerrel zárult Nyíregyházán.

 

 

Nem csupán elméletben, de gyakorlatban is szemügyre vehették az aktuálisan futó projekteket a III. Plan-net.hu Településfejlesztési Konferencia részvevői. A kétnapos rendezvény fő témája a 2014-2020-as időszak településfejlesztés lehetőségei voltak, fókuszba állítva a város és vidék együttműködését. A konferencia létszáma jóval meghaladta a tervezett százhúsz fős vendégszámot.
 
A 2014. január 31. és február 01. között zajló rendezvény első napján volt szó többek között városfejlesztésről, a helyi alapokra építő tervezés és fejlesztés kihívásairól, de szóba került az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ létrehozása is Debrecenben. 
A neves szakmai előadók beszéltek a bokor tanyák helyzetéről, a határmenti településekkel való együttműködésről és az EU stratégiákkal kapcsolatban is számtalan információ hangzott el.
 
A múltba-és a jövőbe tekintés mellett az éppen aktuális projektekről is szó volt. „Számtalan jelenlegi és jövőbeni projektről tartottunk előadást. Az egyik ilyen például Mátészalka történelmi városközpont fejlesztése volt, amely az egyik szívügyem. Még Tony Curtis szüleinek háza is itt áll.” – mondja Végh József, az ART VITAL Kft. ügyvezetője. „A legkiemelkedőbb projektek között említendő továbbá a „Kállay-projekt”, az egykori miniszterelnök kállósemjéni kastélyának teljes rekonstrukciója is.” – tette hozzá.
 
A rendezvény második napján lehetőség nyílt az előadásokhoz kapcsolódó projektek látogatására egy tanulmányút keretében. Így érintették a nagykállói Városházát, jártak Kállósemjénben, megtekintették a máriapócsi fejlesztéseket és Nyírbátorban is szétnéztek.
 
Már csak az említett ütemezett feladatok kapcsán is elengedhetetlen a jövőbeni együttműködés, ám az ügyvezető elmondása szerint nem ez az egyetlen oka a tervbe vett számtalan lehetőségnek. „Az érintett témák nagy részének van utóélete. A tervezett rekonstrukciók és a futó projektek mind újabb lépései a 2010-ben kezdődött rendezvénysorozatnak. Mind az előadók, mint a résztvevők részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk. Egy készülő kiadványban pedig összefoglaljuk az elmúlt három konferencia eseményeit és tanulságait.” – mondja Végh József.
 
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Finanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító hatóságának jóváhagyásával valósult meg.