Candida -mese vagy valóság?

Az emberi szervezetben előforduló gombák 3 csoportba sorolhatók: sarjadzó (élesztő), fonalas és dimorf gombák. A sarjadzó gombák közé tartoznak a Candida fajok. 0-45 oC között képesek szaporodni, 50 oC felett nem, és 55 oC felett néhány perc alatt elpusztulnak. Szaporodásukra negatív hatással van a növényi illóolajok, gyanták, és a tejben tojásban található enzimek jelenléte. 

 

 

A tartósítószerek gátolják szaporodásukat, de a gomba pusztulását nem okozzák. Az élesztő gombák gyakran együtt fordulnak elő a tejsavbaktériumokkal a borokban, a sajtokban és a kefirben is. A Candida albicans a bőrön, a szájüregben és a vastagbélben van az emberi szervezetben jelen. Normál baktériumflóra mellett nem okoz betegséget. A szervezetben, az egészséges bélrendszerben előforduló baktériumok meggátolják a gombák elszaporodását.
 
 
Candida albicans:
 
A Candida albicans az esetek nagy részében nem vált ki tüneteket, nem idéz elő betegséget, ha a szervezet normál flóráját uraló baktériumok létszáma több a gombákénál.
 
A túlzott antibiotikum fogyasztás nagymértékben hozzájárul a bélrendszer normál baktériumflórájának csökkenéséhez, ami a gombák elszaporodásának kedvez. A jól felépített diétával és gyógyszeres kezeléssel azonban a baktériumok-gombák egyensúlya visszaállítható.
 
A probiotikumok (joghurtokban) jótékony hatását a kielégítő a prebiotikum (zöldségekben-gyümölcsökben) bevitele segíti elő. A diéta a legkisebb falu boltjából is megvalósítható.
 
 
 
Candida és a diéta, tünetek, betegségek:
 
A tudományos lapokban megjelent vizsgálati eredmények száma kevés. Hiányoznak a tudományos kutatások, így a diéta hatásosságát tanúsító, kellő számú, megfelelően dokumentált vizsgálati eredmény nem ismeretes. A tünetek és a gomba összefüggésének igazolása problémás: a tünetek más betegség résztünetei is lehetnek, számos tünet pszichoszomatikus rendellenesség esetén is felléphet, illetve a Candida az egészséges személyek jó részénél is kimutatható. A tünetek szélsőségesek lehetnek. 
 
A Candida az egészséges emberben megtalálható anélkül, hogy bármilyen betegséget okozna.  Megtalálható a bőrön, a szájüregben és a vastagbélben, része a normál, gyomor-bél rendszeri flórának, valamint nők esetén a hüvely flórájának. A Candida elszaporodása esetén normál immunrendszer működése mellett lokális fertőzést okoz. (pl.: hüvelyi folyás, szájüregi lepedékek)
 
Csökkent funkciójú immunrendszer esetén a bélből a Candida bekerülhet a vérkeringésbe, s az így kialakuló Candida-invázió számos belső szervet támadhat meg: tüdő-, idegrendszeri, csont-ízületi és szemkárosodást, valamint endokarditiszt okozhat. Az  AIDS-betegek egyik, jellemző betegsége a nyelőcső candidiázisa. A gomba által kiváltott, legsúlyosabb kórkép a szepszis.
 
Csökkent  immunfunkció  kialakulhat  immunszuppressziós kezelés hatásra (pl.:kemoterápia, szervtranszplantáció utáni terápia) vagy a vérképző szervrendszer, nyirokrendszer vagy az immunrendszer betegsége (pl.leukémia, daganatos betegségek) miatt
 
A gombás fertőzést hosszan tartó széles spektumú antibiotikumos kezelés is okozhatja.
 
Az antibiotikumok a bélrendszer normál flórájában található baktériumok számát visszaszorítják, viszont a gombákra - így a Candida albicansra - nem hatnak. A baktériumokat tartalmazó bélflóra - amely addig akadályozta a gombák nagyobb mértékű elszaporodását, - elpusztul és a gombák élettere megnő.
 
Candida  albicans okozta fertőzés szerepelhet a következő betegségek esetén is: petevezeték-, petefészek-, húgycső- és húgyhólyag-gyulladás, szorulás, idült hasmenés, puffadás, izom- és ízületi fájdalmak, fejfájás, látási zavarok, torok- és orrmelléküreg-gyulladás, bőrkiütések, fáradtságérzés  és  környezeti allergénekkel szembeni reakciók felerősödése.
 
Csecsemőknél, időseknél, műfogsort viselőknél és asztmásoknál a szájüregben és a nyelven szaporodhat el a Candida albicans. Gyakran  fordul  elő  stresszes  élethelyzetekben. A tünetek kevésbé jellegzetesek, sokszor nehezen körülírhatók, s az egyéni érzékenységtől is függenek.
 
A kórképekben egy a közös: külső körülmények hatására felborul a szervezet mikrobiális egyensúlya.
 
Minden esetben fontos az orvosi diagnosztika, a gomba kimutatása és a diéta mellett a gyógyszeres kezelés. A gomba laboratórimi módszerekkel, szerológiai vizsgálattal (antitestek kimutatása vérből)  és mikrobiológiai tenyésztéssel (vizelet, köpet, hörgőváladék, széklet mintából speciális gombatáptalajon) mutatható ki.
 
 
 
A gyógyszeres terápia mellett javasolt étrend alapelvei: 
 
- el kell venni a gombáktól a táptalajt (a gombák életéhez nélkülözhetetlenek az egyszerű szénhidrátok),
 
- megfelelően kell táplálni a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusokat, 
 
- kerülni kell az élelmiszerekben előforduló, egyéb sarjadzó- és penészgombákat
 
-bármiféle élelmiszer allergia esetén fontos, az allergiát okozó élelmiszerek kiiktatása
 
-gombák fogyasztása nem javasolt. (allergiás reakciót válthatnak ki)
 
 
 
A fennti szempontok figyelembevételével kialakul az egészséges és ellenálló bélflóra, s rendeződik a vitamin- és ásványianyag-háztartás is.
 
Tudjuk tudatosan növelni a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusok számát, ha probiotikumokat fogyasztunk (gyógyszertári készítmények formájában, vagy bizonyos élelmiszerekből).  A probiotikumok olyan, élő mikroorganizmusok, amelyek képesek az ember bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni, jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát.  tejsavbaktérium és bifidobaktérium- laktobacilus és sztreptokokkusz
 
A probiotikus baktériumok élve jutnak el a vastagbélbe, ahol megtapadnak a bélfalon, s elszaporodnak. Pl.: joghurttörzsek (Streptococcus  thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)
 
A  probiotikumok csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat ha prebiotikumokkal tápláljuk őket.
 
A prebiotikumok az élelmiszereknek olyan, nem emészthető összetevői, amelyek kedvező hatást gyakorolnak  a  gazdaszervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák bizonyos baktériumok, elsősorban az úgynevezett probiotikus fajok szaporodását és aktivitását a vastagbélben, tehát  tápanyagul szolgálnak számukra. Ilyen prebiotikumok a vízben oldható diétás rostok.
 
(pl.: oligoszacharidok,  raffinóz,  asztachinóz, frukto-oligoszacharidok,  oligofruktóz,  alaktulóz  és  inulin),  amelyek a szervezetben nem bomlanak le,  ekképp emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe,  ahol a probiotikumok egyedüli táplálékai. Prebiotikumokat tartalmaz: fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, búza, rozs, spárga, burgonya, zabpehely és csicsóka. Kisebb vagy nagyobb mennyiségben azonban az összes zöldségfélében megtalálható valamelyikük.  Ezért is ajánlott napi 40-50dkg zöldség és gyümölcs fogyasztása.
 
Gombaellenes (fungicid) hatású növények: grapefruit, fokhagyma, hagyma. 
 
 
 
Ajánlott és kerülendő élelmiszerek, ételek:
 
Természetes  alapanyagokat  használjunk  az  ételkészítések  során  (ez  nem  „biotermékeket” jelent hanem natúr termékeket.) Nem javasolt a sok adalékanyag, tartósítószer, állományjavító fogyasztása.
 
Kerülendő: konzervek, levesporok, mártásporok, füstölt és pácolt készítmények, tartósított élelmiszerek, félkész készételek, margarinok és finomított étolajok.
 
 
 
Mindenből a natúr termékeket válasszuk: a tejtermékek közül a natúr joghurtot. Természetesen ez ízesíthető idény jellegű vagy mirelit gyümölccsel. Az egyedi ízesítés a túró esetén is alkalmazható. pl.:  túró  +  joghurt  +  villával  összenyomott  gyümölcs  +  durvára  vágott  dió,  készíthető belőle. 
 
Ajánlott zsiradékok: teavaj, extra szűz olívaolaj, vagy hidegen sajtolt olajok, lenmagolaj repceolaj. A napi zsiradékfelvétel ne haladja meg a 7 dkg-ot!
 
Kerülendő: a bő zsiradékban való sütés (rántott hús, bundás kenyér, rántott sajt, rántott gomba stb.).
 
Zsírszegényen ételkészítés ajánlott: grillsütő, rostsütő, teflonedények, sütőzacskó, WOK, mikrosütő, római tál (cserépedény vagy pataki tál), kukta, párolóedények és sóágyon sütés (a tepsi közepére 1 kg sót kell szórni, majd a befűszerezett csirkét rá kell helyezni, s a forró sütőben készre kell sütni).
 
Húsok, húskészítmények: a sovány baromfihús, hal, sertéscomb, sertéskaraj fogyasztása javasolt. Felvágottak húskonzervek fogyasztása nem ajánlott. Házilag készített hús vagy zöldségkrémek fogyaszthatók.
 
 
 
Tejtermékek: Natúr túró, natúr joghurt, tejből készült sajtok. A penésszel érlelt sajtok fogyasztása kerülendő.(Camambert, márványsajt, Gorgonzola, Stilton, Roquefort, brie, kéksajtok, pálpusztai).
 
 
 
Gabonafélék, péksütemények cereáliák:
 
Ajánlott: a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, olyan péksütemények amelyek nem cukrozottak.
 
A kenyérkészítéshez lehet élesztőt használni, hiszen az élesztő- (sarjadzó-) gombák 55 °C felett néhány perc alatt elpusztulnak.
 
A cukor, cukrozott élelmiszerek, cukorpótlók nem ajánlottak, de a 100 %-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek sem. Kekszek, nápolyik, csokoládék, cukrozott müzlik fogyasztása kerülendő. Müzli is csak házi készítésű ajánlott, (zabpehely+alma+natúr joghurt) amely nem tartalmaz cukrot. A gabonapelyhek többsége nagy mennyiségű cukrot tartalmaz ezért nem fogyasztható.
 
 
 
Zöldség- gyümölcs: Naponta minimum 0,5kg zöldség és gyümölcs fogyasztása szükséges. Zöldségeket készíthet (párolt, főzött, sütött, csőben sült vagy nyers zöldséget). A zöldségfélék és a gyümölcsfélék fogyasztásánál fontos szempont, hogy lehetőleg az adott évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszák. Nem ajánlottak a primőr termékek. A mirelit zöldségek fogyasztása javasolt. Erjesztett zöldségek fogyasztása kerülendő. (kovászos uborka)
 
Kerülendő: aszalt szárított gyümölcsök, cukrozott kompótok, befőttek.
 
 
 
Tojás. Mindenfajta tojásétel fogyasztható, de zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve. 
 
 
 
Folyadék: ajánlott mennyiség: 2-2,5l/nap  A sok folyadék fogyasztására azért van szükség, mert a folyadék tisztítja legjobban szervezetet. A fogyasztható folyadék jellemzői: kis ásványianyag-tartalom, valamint cukor és alkoholmentesség. Ajánlott folyadék a víz, valamint a különböző teák. A gyümölcsdarabos teával azonban vigyázni kell, mert az alapanyag penészes lehet.
 
 
 
Kerülendő élelmiszerek: cukor, méz és a velük készült ételek és italok, a cukorpótlók,
 
a 100  %-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek azok fruktóz-gyümölcscukor- tartalmuk miatt, a finom lisztek, ecettartalmú élelmiszerek, erjesztett élelmiszerek, pl. kovászos uborka, banán, szőlő, citrusfélék, valamint befőttek, lekvárok, aszalt gyümölcsök (a mazsola is), kefir (jóllehet van már baktériummal oltott kefir is, de általában még gombával van oltva), penésszel érlelt sajtok - pl.:Pálpusztai- penészes felvágottak-(téli szalámi).
 
 
 
A betegség kialakulását, a tünetek súlyosságát és a fertőzés kimenetelét a gomba és a gazdaszervezet viszonya határozza meg. Egészséges, erős szervezet esetén tünetmentes együttélés az eredmény.
 
 
 
Májpástétom, vagy húspástétom
 
25 dkg vaj (csak 10 dkg-át raktunk bele, TEAVAJAT) 30 dkg máj vagy darált hús, 4 cikk fokhagyma, ő.bors, só, csipetnyi őrölt paprika és  oregánó 5 db főtt tojás, 2 db lilahagyma (kb. 20 dkg) 1 csomó petrezselyem, 4evőkanál tejföl.
 
Zúzott fokhagymát vajon vagy olajon megpároljuk, rárakjuk a májat vagy darált húst, ízesítjük, puhára pároljuk. A vajat kikavarjuk a tejföllel, az összetört főtt tojással, és hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet majd a végén a kihűlt, összetört májat vagy darált húst. Összekeverjük és botmixerrel pépesítjük.
 
 
 
Felhasznált irodalom:
 
1. Barna M.: Táplálkozás-diéta. Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1996.
 
2. MSD Orvosi kézikönyv a családban. Melania Könyvkiadó Kft., Budapest, 2003.
 
3. Sajtos, J.: A candidiázis és étrendi kezelésének megítélése. Új Diéta, 2002/3, 18.
 
4. László, M.: Candidiasis. Divat, vagy a XXI. század betegsége. White Golden Book, Bp, 2002.
 
5. Schmidt, J.: Candida, a sokoldalú ellenség. Új Diéta, 2005/2, 7.
 
 
 
Összeállította: Horváth Judit- dietetikus
 
Lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos