A Gyermekek Háza Déli Óvoda kertvárosi csicsergő tagintézményének fejlesztése

Sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretén belül a Nyíregyháza Megyei Jogú  Város Önkormányzata az Észak-Alföldi Operatív Program keretében, amelynek során a Gyermekek Háza Déli Óvoda kertvárosi Csicsergő  Tagintézményének fejlesztése valósulhat meg.

 

 

 
Sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretén belül a Nyíregyháza Megyei Jogú  Város Önkormányzata az Észak-Alföldi Operatív Program keretében, amelynek során a Gyermekek Háza Déli Óvoda kertvárosi Csicsergő  Tagintézményének fejlesztése valósulhat meg. A 153,55 millió  forintos összköltségű projekt 119,67 millió forint európai uniós támogatásban részesült.
 
Az óvodai ellátórendszerre egyre nagyobb feladat hárul, 2014-től az eddigi 5 helyett 3 éves kortól lesz kötelező  a gyerekeket óvodába íratni. Ezért a projekt célja, hogy javítsa Nyíregyháza Megyei Jogú Város óvodai intézményrendszerének minőségét.
 
 
 
Az óvoda egy 35 éve épült, földszint plusz egy emeletes kialakítású, lapos tetős épület. A korábbi években az átfogó felújítására nem került sor. A homlokzati nyílászárók egy részének cseréjét, a tető-beázások miatti elkerülhetetlen felújítását, továbbá a kazánok és a világítótestek cseréjét kivéve, lényegi beavatkozás az épületben nem történt. Az épület erősen elhasználódott, a részleges, halaszthatatlan beavatkozások ellenére felújítása és bővítése műszaki és funkcionális szempontból egyaránt időszerű és elkerülhetetlen.
 
Jelen pályázat a meglévő létesítmény műszaki felújítását, energiahatékonysági korszerűsítését, funkcionális rendszerének felülvizsgálatát és a szükséges korrekciók, bővítések végrehajtását, az aktuális hőtechnikai, tűzvédelmi, valamint egyéb szakmai előírásokat kielégítő  létesítmény kialakítását célozza meg, beleértve a pályázatban előírt akadálymentesítés végrehajtását is. 
 
A bővítés során az udvaron, az épület keleti oldalán a földszinten tornaszoba, sportszertár, vizesblokk, akadálymentes wc, elkülönítő, mosó-vasaló, valamint a tűzvédelmi előírások megváltozása miatt egy új lépcsőház kerül kialakításra. Az emeleten új csoportszoba készül gyermek öltözővel és mosdóval. A beruházás részeként a bővítéssel létrejövő funkciókhoz tartozó mobil eszközök, berendezések is beszerzésre kerülnek. Felülvizsgálatra kerül továbbá az óvoda külső környezete is, melynek részeként a zöld- és a burkolt felületek, a játszószerek egyaránt szükség szerint megújulnak. A létesítmény megközelítését biztosító közlekedési feltételek, illetve ennek részeként a bővítésből eredő többletparkoló igény előírásoknak megfelelő kielégítése szintén része a mindenre kiterjedő, komplex megújulásnak.
 
 A 153,55 millió  forintos összköltségű projekt 119,67 millió forint európai uniós támogatásban részesült.