Íny-és fogágybetegségek idősebb korban

35 éves kor feletti fogvesztések nyolcvan százalékáért az íny- vagy fogágybetegségek a felelősek. A köztudatban élő képpel ellentétben a fogíny elsődleges feladata nem a fogak rögzítése, hanem a fognyak védelme. A fognyak fogunk azon területe mely teljesen védtelen, még nincs a csontban, viszont már a fogzománc sem védi.

 

 

A fogíny nem megfelelő ápolását jelzi a fog tövén kialakult fogkő, melyet sajnos sokan nem vesznek komolyan. A fogkő hatására a fogíny elválik a fogtól, szabadon hagyva, melyhez így baktériumok sokasága telepedik meg. Sokan nem tudják, hogy ezek a baktériumok a véráramba kerülve testszerte gyulladásokat okoznak, s komolyabb betegségek kialakulásának forrásai is lehetnek. Amennyiben ínye bevörösödik vagy fogmosásnál vérezni kezd, tanácsos felkeresni fogorvost, aki szakszerűen távolítja el a fogkövet.

Az ínygyulladás következménye lehet az ínysorvadás. Természetesen ennek kialakulásában más tényezők is közrejátszhatnak, ilyen a dohányzás, a vitaminhiány, a cukorbetegség stb.

A fognyak szabaddá válásával, megnő annak lyukasodásának esélye, idővel pedig a fogak gyökere meglazul, mely a fog kihullásához vezet.
A fogszuvasodás megelőzésében nagy szerepe van nyálunknak. Idős korban a termelt nyál mennyisége jelentősen lecsökken, létrejön a száj szárassága, mely tovább növeli a fogszuvasodás kockázatát. A nyál védelmet nyújt a lepedékben lévő káros baktériumok ellen. Nyálunk gazdag kalciumban és foszforban, mely anyagok táplálják fogainkat, ugyanakkor nyálunk közömbösíti a szájunkban lévő savakat is. Tehát fokoznunk kell nyálelválasztásunkat, valamint kalciumban és foszforban dús élelmiszereket kell fogyasztanunk, mely tovább erősíti a hatást. A savas élelmiszerek (kóla, vörösbor, narancslé) helyett előnyben kell részesíteni a lúgos ételeket (szénsavmentes ásványvíz, kemény sajtok, tej, vörös hús)

Idősebb korban az étkezési szokások is megváltoznak, ami nagyobb mennyiségű cukros étel és ital fogyasztásával járhat. Éppen ezért csökkenteni kell ezen anyagok bevitelét és kerülni kell a savas élelmiszereket valamint csökkenti kell a nassolások számát.
Az életkor a fog és a fogzománc kopását is jelentős mértékben befolyásolja, egyre több ember tudja megőrizni fogait egyre hosszabb időn keresztül, így fogaink hosszabb ideig vannak kitéve kopásnak, mely az életkor előrehaladtával együtt nő.
A fogak kopásával párhuzamosan a fogak érzékenysége is nő. Idősebb korban a zománckopás és az ínysorvadás során felszínre kerülnek az idegvégződések, melyek fájdalommal reagálnak a különböző külső hatásokra.

Fogaink színe is egyre sötétebb lesz életkorunk előrehaladtával. Ennek egyik oka a fogzománc kopása, másik oka, hogy a különböző fizikai behatások nyomán a fogzománcon repedések keletkeznek, melyekben pigmentanyagok rakódnak le.
Mindennemű fogbetegség a helyes és rendszeres fogápolással előzhető meg. A megfelelő szájhigiénia nap tíz perc fogmosást és fogselymezést igényel. A napi fogmosás és fogselyem használat alapvető fontosságú a megfelelő szájhigiénia érdekében. A lepedék időskorban gyorsabban rakódhat le, ami ínybetegségekhez vezet.

A fogápolás eszközei

1. fogkefe

A fogkefe is lehet veszélyes eszköz a kezünkben, amennyiben helytelen használjuk. Éppen ezért fontos kitérni a helyes fogmosásra. Fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végzünk 15-20 alkalommal. Körkörös, vibrációs mozgás után a fog koronai része felé söprő mozgást végezhetünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket.
Forrás: Dr Gera István: Paradontológia
Az elektromos fogkefék professzionálisan tisztítanak, sokkal jobbak a hagyományos fogkeféknél.
A fogkefe nem hatol elég mélyre a fogak között ahhoz, hogy elérje a szájszagot okozó lepedéket. Naponta szükséges fogselymet használni, mely fogkefe által elérhetetlen helyeken is tisztává varázsolja fogunkat.

 

2. fogselyem

Naponta egyszer használjon fogselymet fogközei tisztítására. Egyszerre 30-40 cm-es darabra van szükséges.

A fogselyem két végét csavarja a két középső- vagy a mutatóujjai köré, egy kb. 3-5 cm-es rész szabadon hagyásával.

Ezután a fogselymet vezesse be a fogközbe, majd ötször oda-vissza mozgatva húzza ki.