Csacsimentés az Állatbarát Alapítvánnyal

Csacsimentés az Állatbarát Alapítvánnyal Az Állatbarát Alapítvány, a PCAS egyesület, a nagycserkeszi polgárőrség és a helyi rendőrség segítségével szállított el egy elhanyagolt, gyenge kondíciójú szamarat az állatotthonba.

 

 

A Kalács névre hallgató körülbelül 25 éves kancát gazdái hosszú ideje nem körmölték, így patáin a szaru annyira eldeformálódott, hogy alig bírt ráállni a lábára a fájdalomtól. Mivel hosszú ideje volt már ebben az állapotban az izületei, ínszalagjai nagymértékben károsodtak.
 
A sérülések pontos mértékét a röntgen vizsgálatok után lehet megállapítani, ekkor derül ki az is, hogy lehetséges-e még visszafordítani a végtagok elváltozásait olyan mértékben, hogy az állat a további életét fájdalmak nélkül élhesse.
 
 
 
 
 

 

Ha a röntgen vizsgálat kedvező képet is mutat, a rehabilitáció hosszú hónapokig is tarthat. A felépülés ideje alatt folyamatos állatorvosi és gyógykovács által végrehajtott kezelésekre lesz szükség.
Bár Kalácsot csak vasárnap hozták el nagycserkeszi tulajdonosától, már túlesett az első körmölésen, amellyel megpróbálják eldeformálódott végtagjait helyes működésre bírni. A gyógyítás kezdeti szakaszát az Állatbarát Alapítvány Állatotthonában tölti. Amennyiben a felépülése sikeres lesz elköltözik a Mátracserpusztán lévő lómenhelyre.
 
 
Mivel az Állatvédelmi törvény szerint, azzal, hogy a tulajdonos elmulasztotta az állat körmölését és ezáltal szükségtelen és indokolatlan fájdalmat okozott neki, állatkínzást követett el. Az állat „gazdája” ellen a rendőrség állatkínzás miatt eljárást indított.