Panyola - Fesztivál Hétvégi Programajánló – IV. Határmenti Világzenei Fesztivál

Panyola fesztiválIsmét a határok felé szólít, a friss keleti szelek különleges zenei csemegék hangjait szállítják: itt Panyola községben valami hatalmas varázslat készül újra, ami nem más, mint a 4. Határmenti Világzenei Fesztivál!

 

 

 

 

 

Immár negyedik alkalommal ad helyet Panyola ennek a sok szempontból rendhagyó fesztiválnak.
Maroknyi fiatal, civil szervezetbe tömörülve, munkát, energiát nem kímélve szeretné itt megmutatni, hogy szórakoztató és kikapcsolódást nyújtó produkciókkal tartalmas időtöltést tud az ideérkezők elé varázsolni úgy, hogy közben az itt élők hagyományai, gyökerei ápolását, fennmaradását is segíti.

Panyola - Határmenti Világzenei Fesztivál; július 24-25.-én

Idén is számtalan újdonsággal rukkol elő a Határmenti Világzenei Fesztivál; július 24-25.-én csodálatos környezetben mutatkozik be a magyar - ukrán - román hármas határ hagyományos kultúrája. A sokszínűség itt elkerülhetetlen: népzenei koncertek, világzene, közönségtalálkozók, különleges kiállítások, bemutatók a keleti masszázstól az újrahasznosítható anyagokból készült játékokig.

Kirándulások, kenutúra, pálinkakóstoló, hagyományos ételek kóstolója egészítik ki a programot, emellett civil szervezetek találkoznak és mutatkoznak be, akik szellemiségükben képviselik a hagyományok megőrzését, a természet- és környezetvédelmet.

Ahhoz, hogy jobban el tudjunk igazodni a programok között, megpróbálunk a teljesség igénye nélkül bemutatni néhány fellépő ill. közreműködő csoportot. Lássuk először a Nagyszínpad művészeit!

2009 július 25  - Szombat

Szombaton 15:00 folytatódik tovább a Nagyszínpad programja, ahol elsőként a Szamosparti Nyudíjas Klub tagjai szórakoztatják nívós, tájegységünkre jellemző műsorukkal a nagyérdeműt. Korábban már nagy sikerrel bemutatták nem csak Panyolán a Betyárfarsangost, a Lakodalmast, a gólyaalakoskodót, a Kecskemaszkos és Lómaszkos játékot, az edényárusok játékát, a foghúzást imitáló játékot és a temetést parodizáló darabot.

Az idei fesztiválon egy új darabbal készülnek, mely Apáti Lajos tollából származik. A címe: A szerelem mindent legyőz.

Panyola fesztivál
forrás: panyola.hu

16:00 - tól a Panyolai Pengetősök Citerazenekar lép a színpadra. Műsorukban elsősorban a szülőföld, ill. Szatmár - Bereg muzsikája szólal meg, de természetesen szívesen játszanak más tájegységek dalaiból is Erdélytől Dunántúlig.

A népdalok, balladák mellett műdalok is megtalálhatóak a repertoárban. Számos országos fellépésükkel öregbítették már szülőfalunk hírnevét.

17:00-kor kezdődik a Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos vezette Tárkány Művek koncertje.

A zenekar tulajdonképpen egy nagyon érdekes zenei kísérlet, amelyben szerves egésszé áll össze az improvizativ jazz és a tradicionális magyar népzene. A szövegeket a zenekarvezető jegyzi, de hallhatunk majd a nagy példakép Pilinszky János egy-egy megzenésített versét is, melyet Paár Julianna varázslatos hangja idéz meg.

18:00-kor veszi kezdetét a Lippentő Táncegyüttes műsora, akiket Szalonna és Bandája fog kísérni.
A győri Lippentő Táncegyüttes egy olyan közösség, akik már sok alkalommal ragadták magukkal közönségüket fergeteges jókedvükkel, gyönyörű táncaikkal. Az együttes három évtizedes múltra tekint vissza. Az együttesnél folyó kitűnő szakmai munkát jelzi, hogy a Lippentő 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben felléphetett az országos Gyermek Néptánc Antológián egy-egy koreográfiával és több Pántlika-díjat is szereztek táncosai. A tánccsoport beérését is jelzi, hogy immár a felnőttek között is az egyik legrangosabb elismerésben részesült az együttes, hiszen a 2006-os és 2007-es év legjobb előadásait felvonultató felnőtt Néptánc Antológián az utóbbi két évben is szerepelhetett.

A Pál István vezette Szalonna és Bandája tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. Legújabb büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

Panyola fesztivál
forrás: panyola.hu

 

19:30-tól a színpad a Peca Zenéé. A 2003-ban alakult PECA egy koncertzenekar, melyben egyedi módon képesek kapcsolódni egymással a különböző kultúrák zenéi. A magyar népzene mellett jelentős helyet kapnak nyugat-afrikai tradicionális hatások, az afrobeat és a latin zene, s ezzel együtt Kelet-Európa és a Balkán teljes zenei spektruma. Ez a széles repertoár inspirálóan hat a zenekari tagokra, akik külön-külön is sokféle stílust képviselnek az etnótól a cigány muzsikán át a világzenéig. Dinamikus, ütőskre irt zene, melyben egyaránt vannak instrumentális és énekes számok magyar, illetve spanyol nyelven. A PECA első lemeze Calle Cartagena 211 címmel jelent meg 2005-ben. Azóta a megújult zenekar – egy-egy tagcserét követően – kibővült, egy kéttagú női vokál és néhány nem mindennapi hangszer növeli fellépéseik színvonalát. Jelenleg új albumon dolgoznak, mely várhatóan 2009 második felében jelenik meg.

Panyola fesztivál
forrás: panyola.hu

21:00-tól Jeszenkszky István Új Világok Hangjai című produkciója várhatóan a fesztivál egyik legérdekesebb koncertje lesz. Jeszenszky István kezdeti sikereit népzenei fesztiválokon érte el. Fiatal gyerekként a citerajátékával aranyérmet nyert. Késobb klasszikus, és jazz-gitáron folytatta tanulmányait. Végül közelebbi kapcsolatba került az improvizációs zenével. A citera, amely Ázsiai eredetű, természetesen kikövezte az utat a keleti zene felé. A dönto hatás a világhíru muvésztol,Usta Ali Akbar Khantól kapta,Svájcban,a Zeneakadémián. 1990-ben a híres sarod-zenész, Sharan Rani mester tanítványa lett Új-Delhiben. Kezdetben, mint magántanítvány, késobb a helyi Zeneakadémia ösztöndíjasaként, István nem csak a komplex zene-muvészetet (tabla,éneklés,sarod) tanulmányozta, de megismerkedett a keleti életformával és életfilozófiával is. István maga is tanított,és részt vett számos nemzetközi koncerten. Mióta Indiából hazatért,különbözo zenekarokban játszott, melyekkel felléptek Hollandiában,Svájcban, Ausztriában,és természetesen Magyarországon is. Saját darabjaiban a keleti és a nyugati zenei hagyományokat keveri. A koncertjeirol készült felvételeket többször bemutatta a Magyar Televízió és Rádió is.

23:00-tól a Folkerror zárja majd a fesztivál zenei színpadát, remélhetőleg a tőlük megszokott fergeteges folk-rock koncerttel.

A zenekar 2006. tavaszán alakult meg a Nyíregyházi Főiskola kollégiumában egy baráti beszélgetés során. Még ez év őszén a rangos európai tehetségkutató verseny az ABC döntőjébe jutottak, és a bécsi megmérettetésen végül az igen szép 11. helyet szerezték meg. Hazajáró vendégek ők, hiszen már két alkalommal jártak a fesztiválon, mindig nagy sikert aratva.
Kísérőprogramok – IV. Határmenti Világzenei Fesztivál

A Panyola fesztiválon természetesen nem csak zenei események lesznek. Legalább olyan fontosnak tartjuk, hogy az idelátogató vendégek a lehető legteljesebb képet kapják régiónk gasztronómiai és kézműves életéből is. Most tekintsük át, milyen programok várják majd a koncertek mellett a fesztivál látogatóit

Panyola fesztivál kísérő rendezvények

Péntek - Szombat
• Népi kismesterségek bemutatója (egy Szamos parti jurta sátorban a Nádudvari Népi Kismesterségek Iskolája). Bővebben...
• Kézműves bemutató és vásár, melynek keretében bemutatkozik többek közt az Erdélyi Kézműves Céh. Bővebben...
• Arcfestés, gyerekkuckó
• Tintaló Társulat – Gyermek bábelőadások a Főtéren. Bővebben...
• Kupica: látogatás a Panyolai kisüsti pálinkafőzdébe, pálinkakóstolás, csodálkozás az ország legszebb főzdéjében. Mindkét napon kétóránként szakszerű idegenvezetéssel egybekötött pálinka kóstolás a megújult Panyolai Szilvórium Kft. üzemében.
• Kenuzás és tutajozás az Öreg - Túron, sétahajózás a Szamos folyón.
• Civil utca - E-misszió Egyesület, Pocoló, Tabulapláza Alapítvány
• Fogatolással egybekötött kirándulás. A rozsályi pónilovak újra kocsi elé lesznek fogva, hogy megörvendeztessék az idelátogató gyerekeket.
• Egy kiállítás képei: Huminilowicz Vanda festményei
• Látogatás a Református templomba
• Biciklis körtúrák a Tisza és a Szamos gátjain. Bérelhető kerékpárokkal, érdeklődni az információs pontnál.
• Bádogbüfé – Lomb Bár a Napkapu vendégház udvarán. Kortárs művészeti kiállítás és vásár. Felnőtt játszóház, társasjátékok, társkereső.
• Masszás sátor a Szamos parton, Yumehio technikával.

Forrás: www.panyola.hu

 

Online Menedzser