Cigicsempész Záhonynál diplomata álcával

Hamis diplomatajelzéssel ellátott mikrobusszal szállította az adózatlan cigarettát az az ukrán férfi, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a záhonyi közúti határátkelőnél füleltek le. Az autó sofőrje utasának diplomata mentessége mögé akarta rejteni a költségvetés megkárosító súlyos jogsértést. Az elkövetőt a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették, tettéért akár nyolc évet is kaphat.

 

 

Ukrajnából érkezett az a diplomatajelzéssel ellátott mikrobusz, amelynek a rakterét a záhonyi határátkelőhelyen a pénzügyőrök átvizsgálták. Gyanítható volt, hogy a járműben nagyobb mennyiségű illegális cigarettát akarnak az országba csempészni.

 

A gépkocsi ukrán sofőrje és útitársa egy magát diplomata útlevéllel igazoló nő – akinek a férje diplomata, így a mentesség, mint hozzátartozóra rá is kiterjed – azt állította, hogy nem szállítanak bejelentenivaló árut. A raktér ajtaja diplomáciai mentességet igazoló ukrán bélyegzővel ellátott papír címkével volt leragasztva, amelyről kiderült, hogy nem hivatalos zár.

 

A pénzügyőrök közlésére, hogy tételesen átvizsgálják a buszt, a sofőr és utasa nem mutatott együttműködést, bezárkóztak a gépkocsiba és mindketten telefonálni kezdtek. A pillanatot kihasználva, a félig lehúzott ablakon keresztül az egyik pénzügyőrnek sikerült kinyitni a gépkocsi ajtaját, így nem sokkal később az elkövető már megbilincselt kézzel nézte, amint átkutatják a járművet.

 

A pénzügyőrök a mikrobusz rakterének felnyitásakor fekete fóliába csomagolt kartondobozokban, összesen 141.500 doboz zárjegy nélküli ukrán cigarettát találtak, amelyet lefoglaltak.

 

Az ukrán férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tekintettel arra, hogy tettével negyedmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a hazai költségvetésnek A gyanúsítottat a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették, letartóztatásáról a napokban dönt a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ukrán állampolgárságú nő, diplomáciai mentessége okán szabadon távozhatott a helyszínről.