A használt irodai nyomtató nem jelent valódi megoldást

Ha a jelenlegi nyomtató már nem felel meg az elvárásainknak vagy egyszerűen bedobta az unalmast, akkor mindenképpen szükség van egy másik eszközre. A költséghatékonyság jegyében gyakran ilyenkor a használt irodai eszközök kerülnek a figyelem középpontjába, pedig jobb őket elkerülni.
 

 

 

Miért olyan rossz választás a használt irodai nyomtató?

A milyen nyomtatót vegyek kérdésre gyakran azt a választ adják, hogy használtat, pedig a TechOffice útmutatója is megmutatja, hogy nem ez a helyes irány. Általánosságban kijelenthető, hogy a biztos megoldást mindig az új eszköz jelenti. A használt berendezésekkel kapcsolatban sosem lehetünk magabiztosak abban, hogy valójában mit is vásárolunk. Új eszközre számtalan helyzetben szükség lehet: megváltozott gazdasági helyzet, megnövekedett nyomtatási igény, vagy egyszerűen már elavult a jelenlegi nyomtatópark.

Több megoldás közül is választhatunk: vásárlás, bérlés vagy éppen az egység beszerzését üzemeltetéssel együtt is kérjük. Általában utóbbi kettő a leghatékonyabb útvonal. Amit viszont mindenképpen kerüljünk el, az a használt irodai nyomtató beszerzése. Általában ezeket az eszközöket akkor választják, ha az elsődleges (vagy egyetlen) szempont a költséghatékonyság. Természetesen felmerül a kérdés, hogy valóban olcsóbb a használt változat, mint az új?

Lehet a belépési költség kedvezőbb, de a fenntartása semmiképpen sem. Egyrészt fogalmunk sincs arról, hogy mégis hány kilométert futott a gép. Sokszor még az sem világos, hogy pontosan hány éves, ha nincsenek meg a megfelelő papírok. Az is erősen kérdéses, hogy az évek során megfelelően használták-e. Betartották az ajánlott havi nyomtatási kapacitást? Ha külsőleg rendben is van a nyomtató, vajon belül is minden alkatrész naprakész és eredeti?

Mégis mennyit bír egy irodai nyomtató?
 

Általában egy ilyen eszköz 7 évig kell, hogy kitartson, de ez természetes függ az adott modelltől is. Ezt is figyelembe kell venni, ha mérlegeljük a használt irodai nyomtató vásárlását. Ha egy 3 éves eszköz érhető el, akkor az azt jelenti, hogy jó esetben még 4 évig használhatjuk, ha tényleg minden megfelel rajta és úgy van, ahogy azt az eladó állítja.

Az, hogy hány éves éppen az eszköz, pedig gyakran másodlagos lesz, ha kiderül, hogy nem megfelelően használták az évek során, mivel így garantáltan kevesebb lesz az élettartama, mint azt előzetesen várjuk.

 

 

A nyomtató élettartamának meghosszabbítása

Pár egyszerű művelettel nagy lépést tehetünk annak érdekében, hogy a nyomtató tovább bírja a mindennapos feladatok elvégzését. Ilyen például a görgők rendszeres tisztítása, de a szkenner üvegfelületéről is ajánlott letörölni a különböző szennyeződéseket. A fel nem használt tonert, festéket mindig az eredeti csomagolásban tároljuk.

Használat előtt alaposan olvassuk el a műszaki segédletet és leírást, valamint jobb, ha porvédőt is alkalmazunk. A kiegészítők pótlása során csak eredeti tonert érdemes vásárolni.