Bölcsődei férőhelyek kialakítása Beszterec köszségben

Beszterec Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett Bölcsődei Férőhelyek kialakítása, bővítése elnevezésű pályázati konstrukcióban 194,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

 

 

A pályázati felhívásra Beszterec Község Önkormányzata 2019.07.31-én nyújtotta be támogatási igényét. A megvalósítás 2023.09.30-án fejeződött be. A projekt azonosítószáma TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00028. A fejlesztés elsődleges célja a településen egy 7 férőhelyes mini bölcsőde kialakítása. A felújítás régóta célként fogalmazódott meg a képviselő testület tagjaiban, melynek anyagi forrásai sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált biztosítottá. A megvalósult fejlesztés hozzájárul kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez. A projekt 194,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével jött létre.

A beruházásnak köszönhetően a településen a bölcsődei nevelés fejlesztése valósult meg. A bölcsődei nevelés középpontjában a kisgyermek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kisgyermekek elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz. A bölcsődei nevelés további célja, hogy a kora gyermekkori intervenció szemléletének széles körű értelmezésével összhangban minden kisgyermekre és családjára kiterjedő prevenciós tevékenységet folytasson. Az indokoltság a projekten belül abban nyilvánult meg, hogy bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató családbarát intézményként, szolgáltatásként hozzájárul a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.