Vászonkép sok-sok fotóból? Így is lehet csinálni!

Ha vászonképet szeretnénk beszerezni, több lehetőségünk is van, és itt most nem csupán a különféle gyártók ajánlatára gondolunk. Számtalan elrendezés és színvilág közül választhatunk. Kifejezetten jól mutatnak a falon például azok a montázs összeállítások, amelyekkel komplett történeteket dolgozhatunk fel. A következő cikkben tehát ezt a csodás lakásdekorációs tárgyat vesszük górcső alá.

 

 

Montázs vagy mozaik?

A montázs és a mozaik, bármennyire meglepő is, nem ugyanaz. A montázs esetében tulajdonképpen több fotó kerül külön-külön, egymás mellé és alá egy felületre. Ezzel szemben a mozaik azt jelenti, hogy több kisebb fotó ad ki egy nagyobb képet. A Vászonkép Szalon minőségi vászonkép kínálatában bármelyik változatot megtalálhatjuk.

A kollázsok egyik nagy előnye, hogy nem feltétlenül kell a legjobb minőségi fotókkal dolgozni, hiszen akkor is tökéletesen megfelelnek a célnak, ha nem tudunk nagyobb felbontású képet biztosítani. Ez pedig sokszor megesik.

Amikor ajándékot szeretnénk adni valakinek, általában nincs mindig a tarsolyunkban egy profi fotós által készített kép, ilyenkor a legegyszerűbb az, ha a közösségi oldalakról töltünk le egyet. A probléma viszont csak az, hogy ezek a felületek nagyon tömörítik és kicsinyítik a képeket. Szerencsére a montázs gyártásához ezek is jók.

Hogyan állíthatjuk össze a montázst?

Nem vagyunk egyedül. Jobb helyeken a gyártók is segítenek nekünk a kollázs megtervezésében. De mi is tervezhetünk egyet “házilag”. Ez egyáltalán nem olyan bonyolult. Nagyon sok online képszerkesztő program áll a rendelkezésünkre, amelyeket egyáltalán nem nehéz kezelni, sőt, még oktató anyagokat is találunk a neten.

Ezután csupán annyi a dolgunk, hogy elküldjük az azzal kapcsolatos elképzeléseinket a gyártónak, aki, ha rendben van a terv, neki is lát a munkának. A tervezés ára többnyire a képek mennyiségétől függ, de tényleg nem kötelező a szolgáltatás ezen részét is igénybe vennünk.

A kollázs, születéséig tehát több folyamaton megy keresztül, de a jó kompozíció végül magáért fog beszélni.

 

 

Mennyi az annyi? Darabszám és méretek

Rengeteg kép kap helyet egyetlen montázson, szinte bármi megoldható egy kis leleményességgel.

Az első lépés, hogy eldöntsük, mekkora legyen a vásznon. A legkisebb változat általában a 10x10 cm-es kép. Ezzel már tudunk kalkulálni. Egy 80x80 cm-es vászonképen 8-8 fotó fér el vízszintesen és függőlegesen is. Ez már 64 kép. Ha 5x5 cm-es képeket választunk, akkor az már 256 fotó egy helyen.

A családi témájú montázs alkotások körében egyre népszerűbbek azok a termékek, amelyek egy-egy történetet mesélnek el; egy szerelem, egy házasság, egy gyermek életének történetét.

A vászonképek egyik sajátos formája a kollázs, amely bármilyen témát feldolgozhat és bárkinek tökéletes ajándék, aki szereti a “szépet”.