Gondoskodó Elbocsátás Program indult a nyíregyházi Electroluxnál

Gondoskodó Elbocsátás Programról született döntés a nyíregyházi Electroluxnál, amelyet a korábban bevezetett, maradást ösztönző juttatásokon felül kínál a vállalat az átszervezésben érintett munkatársai részére. A dolgozói érdekképviseletekkel kötött megállapodás számos olyan ingyenes támogatási elemet tartalmaz, amely segítséget nyújthat a sikeres álláskereséshez, munkahelyváltáshoz. A megállapodás előzménye, hogy az Electrolux 2023. február 1-jén bejelentette: nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt.

 

 

Több hullámban,hozzávetőleg 600 főt érintő létszámcsökkentés indul az Electrolux nyíregyházi gyárában ez év októberében, az utolsó termelési nap várhatóan december 15 lesz.

„Az Electrolux és a dolgozói érdekképviseletek vezetése közötti konstruktív egyeztetéseken mindkét fél kiemelt célja az volt, hogy ösztönző és méltányos megállapodás jöjjön létre az átszervezésben érintett dolgozóink helyzetének átfogó rendezésére. Az üzemi tanáccsal és a munkatársakkal nagyon hatékony és együttműködő volt a párbeszéd, hiszen a munkatársak maradását motiválóés elhelyezkedésüket támogató program bizonyos részleteiről a bejelentést követő 24 órában már születtek részmegállapodások. A munkatársakat rendszeresen tájékoztattuk a tárgyalás menetéről, biztosítva őket, hogy ebben a nehéz helyzetben mindenkinek igyekszünk segíteni” – emelte ki Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, az Electrolux nyíregyházi gyárának igazgatója.

„A tárgyalások eredményeképpen egy rendkívül széleskörű támogató programról született megállapodás. A program két fókuszterülete a munkatársak megtartását ösztönző juttatási rendszer kidolgozása, valamint a Gondoskodó Elbocsátás Program elindítása volt” – mondta Könczöl Zoltán, az Electrolux Magyarország országos HR vezetője.

Dolgozói többlet juttatások

Az Electrolux Kollektív szerződése jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a munkavállalóknak a Munka Törvénykönyvében meghatározottaknál. Emellett a februári bejelentést követően, a havi termelési bónusz mértékét jelentős mértékben növelte a vállalat, és a gyártás leállítási ütemtervben meghatározott ideig a vállalatnál maradó munkavállalók további három havi hűség bónuszra lehetnek jogosultak.
 

A Gondoskodó Elbocsátás Programról

„A munkatársak elhelyezkedését támogató programunk 8 területre fókuszál. Az egyes programelemek megvalósításához igénybe vesszük külső, szakértő partnerek támogatását is. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával, akikkel a kezdetektől fogva szoros az együttműködés”- fejtette ki Muszik Kinga, az Electrolux nyíregyházi gyárának interim HR vezetője, aki korábban a vállalat jászberényi porszívógyáránakHR vezetője is volt.

A vállalat alapvető célja, hogy a létszámcsökkentéssel kapcsolatos jogi, munkaerőpiaciinformációk elérhetővé és érthetővé váljanak, ezért az Electrolux minden munkavállaló számára információs fórumokat szervez. A munkaidőn belül szervezettinformációs fórumok célja, hogy részletes tájékoztatást adjona munkavállalóknak a munkaviszonyuk megszüntetésével kapcsolatosjogi tudnivalókról, a szükségesadminisztratív lépésekről, illetve segítséget adjon a munkaerőpiacra történő kilépéshez, melyben a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya is támogatást biztosít.

Az Electrolux ingyenes pszichológiai konzultációt és reziliencia tréninget is biztosít minden munkavállalónak.

A jövőre való felkészülés kapcsán a vállalat álláskeresési tréningeket szervez, amelyek célja, hogy gyakorlatiasálláskeresési ismeretek elsajátításával a munkát keresők képessé váljanak az önálló álláskeresésre, friss önéletrajzzal, fotóval és motivációs levéllel rendelkezzenek, és a lehető legrövidebb időn belül újra munkába tudjanak állni.

Az álláskeresési tréningek során felkészített kollégák szeptemberbenvállalati állásbörzénis részt vehetnek. A nyíregyházi telephelyen megrendezett börzén bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a regisztrált munkáltatóknak, ahol a munkavállalók közelebbről megismerhetik a felkínáltnyitott pozíciókat, az alkalmazás feltételeit.

A munkaerőpiac keresleti és kínálati fórumán túl az Electrolux képzési, átképzési anyagi támogatást nyújt munkavállalóinak. A legkülönbözőbb képzéseket magába foglaló átképzési program igen népszerű,közel 300 munkatárs regisztrált a programba. A legnépszerűbbek az idegennyelvi és a könnyűgép kezelői képzések.

Avezető beosztású munkatársak számára iscélirányos támogatást biztosít az Electrolux, aktívan segítveőket az átmeneti idő változásainak kezelésében, és részükre is biztosított a személyre szabott álláskeresési segítség.

„Támogatási rendszerünkegyik legfontosabb eleme a külső partnerünk által működtetettMunkából – Munkába ®program, melynekcélja, hogy a munkaviszony megszűnése után se maradjanak segítség nélkül a fizikai állományban dolgozó munkavállalók. A programra regisztrálókat munkaviszonyuk végét követően további 3 hónapig támogatjuk. Egyéni akciótervet dolgozunk ki számukra, aktív segítséget adunk az állásinterjúkra felkészülésben, az álláskeresési folyamat támogatásában, állások közvetítésében, pályaorientációs és pályakorrekciós szakmai tanácsadásban” – részletezte Muszik Kinga.

„Tudjuk, hogy a bejelentés nehéz helyzetet teremtett a nyíregyházi gyárban dolgozóknak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot. Éppen ezért volt az Electrolux annyira elkötelezett abban, hogy megegyezés szülessen a munkatársakkal, akik nagyon méltányosnak és motiválónak értékelik a programot”– tette hozzá Szentpéteri Ferenc.