Az olvasás jótékony hatásai

Nagyon sok ember tudja, hogy olvasni milyen jó dolog. Persze olyanok is jócskán vannak, akik nem szívesen fognak könyvet a kezükbe, ennek a legtöbbször az az oka, hogy az iskolában nem szerettették meg velük. Azonban hátha ők is kedvet kapnak eme tevékenységhez: cikkünkben 4 érvet sorolunk fel az olvasás mellett.

 

 

1., Az olvasás kikapcsol, megszabadít a stressztől

Köztudott, hogy egy jó regény egy teljesen másik világba képes minket repíteni. Amikor olvasunk, a szereplők ügyes-bajos dolgaira koncentrálunk, s addig sem a hétköznapok problémái járnak a fejünkben.

Sőt! Nem is kell feltétlenül ehhez az olvasás: a lényeg, hogy a történet maga beszippantson minket. Így az is nagyon jó, ha a VOIZ hangoskönyv alkalmazását telepítjük a telefonunkra, tabletünkre, és hangformátumban élvezzük a regényeket.

Az alkalmazásban jelenleg több mint 1500 hangoskönyv található, és a szám napról napra bővül. Nemcsak regényeket, hanem önfejlesztő könyveket, gazdasági témájú írásokat, sőt meditációkat is választhatunk a kikapcsolódáshoz.

A műveket ismert színészek hangján hallgathatjuk meg, a profi előadásmód is segíti tehát a befogadást. Amikor úgy érezzük, ránk férne egy kis pihenés, kikapcsolódás, jó lenne kicsit elterelni a gondolatainkat, akkor csak elindítjuk a kívánt hangoskönyvet. Ezt megtehetjük edzés, vezetés, főzés közben is.

2., Az olvasás fejleszti a memóriát, csökkenti az elbutulás veszélyét

Nem meglepő módon, aki sokat olvas, annak a memóriája is jó. Mivel a cselekmény feldolgozása során sok mindent meg kell jegyezni – a szereplők nevét, az egymással való viszonyukat, a helyszíneket stb. – a regények kiválóan szolgálják az emlékezőképesség fejlesztését.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy aki gyakran olvas, annak nagyobb esélye van elkerülni az Alzheimer-kórt és a demenciát, mivel folyamatosan stimulálja, serkenti az agyát. A sakk és a rejtvényfejtés mellett az olvasás a leginkább megfelelő tevékenység a szellemi frissesség megőrzésére.

3., Javítja a szókincset és az íráskészséget

Amikor a diákok lázadoznak egy-egy kötelező olvasmány ellen, a tanárok leginkább azzal érvelnek, hogy az olvasás hatására gazdagabb lesz a szókincs és javul az íráskészség is. És ez valóban így van!

Egy-egy idegen szó biztosan előfordul a szövegben, amelyet meg lehet tanulni így, később pedig mondatba foglalva használni. De a könyvekből elsajátíthatók a gyakori szófordulatok is, amelyekkel a kommunikációs képesség szintén fejleszthető.

 

 

4., Az olvasás erősíti a koncentráló képességet

Végezetül még egy fontos előnye az olvasásnak: figyelmesebbé tesz minket. Amikor a munkahelyünkön csak kapkodjuk a fejünket, folyamatosan zajlanak az események, egyszerre több dolgot kell csinálnunk, akkor alig várjuk, hogy hazaérve behuppanjunk a fotelünkbe egy jó könyvvel. Ez teljes kikapcsolódást nyújt, és azért ilyen megnyugtató, mert csak egyfelé kell figyelnünk közben.

Akár napi 20-30 perces olvasás - vagy könyvhallgatás - is elég ahhoz, hogy javuljon a koncentrációnk, és később is jobban tudjunk összpontosítani a feladatainkra.