Fizikai vagy kémiai fényvédők? Mit jelent a biztonságos fényvédelem?

A biztonságos és hatékony fényvédelem egyet jelent azzal, hogy az év minden napján óvjuk bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól, azonban szintén lényeges kérdés, hogy mindezt milyen készítménnyel tegyük meg. Az alábbiakban mindkét oldalt megvizsgáljuk, hiszen a jól tájékozottság az alapja a tudatos bőrvédelemnek.

 

 

 

Hogyan válasszunk naptejet?

A fényvédők összetevőik alapján két csoportba sorolandók: a fizikai fényvédők, melyek a BIOLA Webshop napozás és bőrápolás kategóriájában fellelhetők, valamint a kémiai fényvédők, melyek vegyi szemlélettel formulázottak. Ez utóbbiak kívül esnek a természetes, natúr szemléletű termékek körén.

Milyen árnyoldalai lehetnek a kémiai naptejeknek? Ezen készítmények nem a bőr felszínén, hanem a mélyebb rétegeibe beszívódva fejtik ki védelmi szerepüket, azáltal, hogy elnyelik az UV-sugarakat. Ennek hátránya, melyet a tapasztalatok is igazolnak, hogy a szintetikus vegyületek használatával gyakoribbá válhatnak az allergiás bőrreakciók, irritációk. Emiatt például gyerekeknél, illetve érzékeny bőrrel rendelkezőknél nem is javasolt kémiai fényvédők alkalmazása.

Dr. Gyovai Viola biológus javaslata szerint mindenképpen érdemes kerülni az oxibenzon, avobenzon, oktokrilén-tartalmú naptejeket, mivel az FDA klinikai tesztjei szerint napokkal később is jelen lehetnek a vérben. Egy másik érv a mellőzésük mellett, hogy napfény hatására ezek a vegyületek szabadgyökökké “darabolódhatnak”, ez pedig befolyással lesz a bőr antioxidáns-kapacitására is, aminek következtében gyorsulhatnak a bőröregedés folyamatai.

Natúr szemlélet - biztonságos, fizikai fényvédők

A BIOLA termékei kizárólag fizikai, ásványi pigmenteket tartalmaznak, ezáltal fejtik ki a napsugárzás elleni védelmet. Tulajdonképpen hatásmechanizmusuk felfogható úgy, mintha tükörként visszavernék a napsugarakat bőrünk felületéről, ugyanis nem hatolnak a mély régetekbe. Egyformán biztonságot nyújtanak az UV-A és UV-B sugárzás ellen is. Ezzel a kis összefoglalóval remélhetőleg megtörtük az egyik leggyakoribb tévhitet, miszerint a fizikai védők nem óvják bőrünket. A hatékonyság és megbízhatóság is alátámasztott bőrgyógyászati tesztekkel.
A fényvédő krémek mellett is barnulhatsz!

 

 

Hozunk máris még egy tévhitet, miszerint ezen termékek hamar “lemosódnak” a vízben. A vízlepergető hatású natúr fényvédők 2-3 órán át teljes körű védelmet nyújtanak, az idő leteltével ismételten célszerű felvinnünk a bőrünkre. További előnye a biodinamikus fényvédőknek, hogy kedvező hatásokkal számolhatunk pattansásos bőr esetén is, cink-oxid tartalmának köszönhetően.

BB krém és napvédelem együtt a Zöld tea hidratáló nappali arckrémben

A BIOLA kínálatában mindenki megtalálhatja a maga számára legideálisabb opciót, ugyanis kifejezetten világos bőrűeknek világosabb színű, míg a naphoz szokott, kreol bőrrel rendelkezőknek sötétebb árnyalatú termékek is fellelhetők a palettában, melyek tökéletesek BB krém gyanánt is, azaz kellemes alapozó színt nyújt a felnőtteknek a sötétebb árnyalata!