Megújuló energiák fejlesztése: vajon megfelelő a tempó? Mit mond a Nemzetközi Energiaügynökség?

Az IEA, avagy a Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette a World Energy Outlook címet viselő jelentését, s ennek tartalmát megvizsgálva igyekszünk megállapítani, hogy jó irányba haladunk-e, jó ütemben haladunk-e, és elég lesz-e ez a tempó ahhoz, hogy még a jövő is virágozhasson?

 

 

A tiszta energia mértéke

Habár az IEA azt jósolja, hogy a következő évtized nagyon fontos és kiemelkedő lesz a napelemes rendszerek, valamint a szélenergiát hasznosító modulok terén, nem feltétlenül van okunk az elkeseredésre, noha a bővülés üteme még mindig lassabb, mint ami megnyugtató lenne, így nem dőlhetünk nyugodtan hátra az adatok hallatától.

Egyelőre sajnos még azon a szinten vagyunk, hogy nem sikerül tartani a globális kibocsátást egyes országokban olyan mértékben, amely a nettó nulla felé való igazi haladást elősegítené.

Nagyon fontos megérteni, hogy hiába nő egyre jobban a Napelemespályázatok vállalatoknak nyújtott szolgáltatása és a napelemes rendszerek telepítése, ha mellette a világ szénfogyasztása továbbra is túlzott mértékben növekszik minden évben.

A kormányok szerepe

Nagyon fontos megérteni és elfogadni azt, hogy a jelenleg irányító kormányok jelentős hatással vannak arra, hogy az emberek milyen mértékben foglalkoznak ezzel a témával, mit és hogyan értenek meg belőle, és hogyan küzdenek meg vele.

Egyes esetekben akár a folyamatosan emelkedő energiaárak is elég motivációként szolgálhatnak mind a cégek, mind a lakosság szempontjából arra, hogy megértsék, eljött az idő a változásra. Mások inkább a különféle pályázatok és támogatások szempontjából tudják értékelni az a remek befektetést, amelyet a napelem jelent.

A napelem az energia “új királya”

A napelem az energia “új királya” - ez az állítás szerepelt a tavalyi jelentésben, és a helyzet ebből a szempontból szerencsére nem változott. A megállás nélküli bővítések, fejlesztések, valamint innovációk lehetővé teszik, hogy ez a módszer váljon a legolcsóbb és a leginkább versenyképes energiaforrássá az összes többi között.

 

 

Mi a helyzet a nettó nulla kibocsátással?

A nettó nulla lenne a cél, amelyet 2050-re el kellene érni globálisan, s ez világszerte azzal járna, hogy a klímaváltozással járó hőmérséklet-emelkedést 1,5 °C-os maximumon tartsuk. A jelentés szerint a kormányok úgy tűnik betartották az eddigi vállalásaikat, így jó irányba haladunk annak érdekében, hogy elérjük a nettó nulla kibocsátást.

STEPS forgatókönyv

Egy másik forgatókönyv szerint azzal érdemes számolni, hogy az éves kibocsátás a mai szinten maradhat, s a jelenlegi terveknek megfelelően telepített rendszerek alapján a globális átlaghőmérséklet növekedését 2100-ra 2,6°C-kal teszi magasabbra az iparosodás előtti szinthez képest.

Ez a borúsabb megközelítés úgy véli, hogy nem érhető el a jelenlegi hozzáállás mellett 2050-re a nettó nulla, mert nagyjából meg kellene háromszorozni a terveket, vállalásokat ahhoz, hogy ez a cél teljesülhessen.