Erdészetről, vadászatról Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

 

 

A vadászkultúrában és az erdészetben a hagyomány, valamint a kultúra összekapcsolódik a természet, az állat és az ember tiszteletével, a megfelelő értékrenddel. Az erdész hivatás nem olyan ősi, mint a vadász, de az egyik legkonzervatívabb, a tradíciókat tisztelő hivatás napjainkban is - fogalmazott az ünnepségen köszöntőjében V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa.

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kiállításnak különleges küldetése van: impozáns és egyedülálló módon mutatja be a Baktai-erdő különleges élővilágát, természeti kincseit, és azt a munkát, amivel őrzik és védik. Szerinte ezen túlmutat a küldetés: a legfontosabb, hogy felkeltse a látogatók érdeklődését és felébressze a vágyat a természet megismerésére, megtanítson annak tiszteletére.

A Baktai-erdő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár része - hívta fel a figyelmet Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Kijelentette: meg kell tanulni együtt élni az erdővel, a természettel, és ezt a tudást át kell örökíteni. Ez ugyanis a megmaradás záloga, ebben az erdészeknek és a vadászoknak fontos szerepe van.

 

 

A társadalom felé nyitás a NYÍRERDŐ Zrt.-nél cégfilozófia, az elmúlt öt évben - zömében a saját gazdálkodás eredményéből - 700 millió forintot fordított különböző közjóléti fejlesztésekre a társaság, a pénz nagy része az akácgazdálkodásból származik - mondta az erdőgazdaság műszaki vezérigazgató-helyettese. Juhász Lajos emlékeztetett, hogy Baktalórántházán komoly beruházások voltak az elmúlt években: erdei színpad, tornapálya épült, és rendszeresen megrendezi az erdészet a Pünkösdnapi futást is.

A Baktai erdészeti és vadászati kiállításra több mint 18 millió forintot költött a NYÍRERDŐ. A látogatók ízelítőt kaphatnak az alföldi gyertyános-tölgyes erdőállományok élővilágából, megismerhetik a jellemző talajokat, a lágy- és fásszárú növényeket, a madárvilágot, a rovar- és gombafajtákat. A három termet bejárva bepillantást nyerhetnek az erdőgazdálkodásba, az erdészek mindennapi munkájába és felfedezhetik a térség vadfajait. A tudakozódást látványos megoldású bemutatók, áttekinthető tablók, leírások, nagyméretű fotók, valamint az erdőgazdaság által készíttetett filmek segítik.