Miért választják Nyíregyházát Budapest helyett az európai fiatalok?

Északkelet-Magyarországot is érintette az Európai Bizottság által indított Road Trip Project. A rendhagyó kezdeményezés keretében két, 4 fős, fiatalokból álló csapat Európa több mint 30 régióján utazik végig. Szeptemberben az egyik csapat Nyíregyházán töltött el két napot. Látogatásuk során a fiatalok a Bodrogon kenutúráztak, illetve egy, az Unió támogatásával működő projekttel is megismerkedtek, melynek egyik állomása Nyíregyháza.

 

 

A fiatalok a CityWalk projekt keretében fedezték fel Nyíregyházát. A kezdeményezést az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Igazgatósága indította, melynek célja, hogy a városokat sétálhatóvá, vagyis gyalogos és sétálóbaráttá tegye. Az ebben résztvevő városok ahhoz kapnak támogatást, hogy összehangolhassák a különböző közlekedési módokat a gyalogos közlekedéssel. A CityWalk projekt a gyalogosok igényeinek megfelelően tervezi és alakítja át a városok közlekedését. A program legfontosabb célja az, hogy csökkentse a klímaváltozás hatásait, javítsa a városok levegőjének minőségét és mérsékelje az ott képződött szállópor mennyiségét.

A Road Trip Project augusztus 23-án indult és szeptember 29-ig tart. A kalandban résztvevő fiatalok két csapatban és két útvonalon barangolják be a kontinens kevésbé ismert, ugyanakkor helyi kezdeményezésekben és látnivalókban bővelkedő régióit.

A Nyíregyházán két napot eltöltő csapat Írországból indult, kelet felé tartva Németországon, Csehországon, Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon, Románián és Bulgárián át Ciprusra utazik végül. A csapat tagjai a 23 éves ciprusi Panos, a 19 éves lengyel Olga, a 26 éves holland Wijnand és a 22 éves német Selina. Az utazók szeptember 17-én, kedden egy kenutúrán vettek részt a Bodrogon, majd pedig egy tokaji pincészet borkóstolóján ismerkedtek meg a legjobb helyi borokkal. Másnap pedig a CityWalk projekt részleteivel ismerkednek meg.

„Csakúgy, mint sok más európai fiatalnak, nekem sem volt még lehetőségem arra, hogy felkeressem Magyarországot, Romániát és Bulgáriát. Izgalmas lesz felfedezni a különbségeket, hiszen ezek az országok csaknem kivétel nélkül kommunista pártok irányítása alatt álltak a múlt évszázadban” – mondta Olga, a 19 éves lengyel reklámszövegíró.

A Road Trip Project másik csapata a Finnországhoz tartozó Åland-szigetekről indult és dél felé haladva Svédországon, Németországon, Belgiumon, Luxemburgon, Franciaországon és Spanyolországon átutazva a Kanári-szigetekre érkezik meg. Ennek a csapatnak magyar résztvevője is van, a 24 éves a dél-afrikai diáklány, Zamokuhle Vanessa. Vanessa, aki Magyarországról egyedüliként jelentkezett az útra, jelenleg a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi karán mesterszakos hallgató.