MŰVÉSZASZTAL Cserna-Szabó Andrással

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL rendezvénysorozat 2017-ben, a VIDOR Fesztiválon debütált, az idei VIDOR-on pedig már a 11. estre invitáljuk közönségünket! Ezúttal Cserna-Szabó András ARTISJUS- és József Attila-díjas író, gasztronómiai újságíró érkezik a MŰvész Stúdióba egy minden bizonnyal hangulatos est vendégeként.

 

 

Augusztus 25-én, vasárnap 17 órától Kováts Dénes beszélget vele, társulatunk pedig a Sömmi című regényéből színpadra írt jeleneteket ad elő. Az est háziasszonya és jelenetek dramaturgja Kováts Judit, a rendező Kosik Anita. Közreműködők: Kosik Anita, Tóth Károly és Horváth Viktor színművészek, valamint Karádi Zsolt és Béres Tamás. A zene és effektek felelőse Karap Zoltán és Bartus Zoltán.

A MŰVÉSZASZTAL célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: egyrészt a meghívott művésszel folytatott beszélgetéssel, másrészt művéből, műveiből alkotott színpadi produkciók (felolvasó színház) révén, színészek, zenészek közreműködésével. Társulatunk mindig egyetlen estre áll össze, a produkció is mindig más, a közös bennük az, hogy egyszeriek és megismételhetetlenek.

Cserna-Szabó András bölcsészkarra járt, majd prózaszerkesztője lett a Sárkányfű című irodalmi lapnak. Volt a Magyar Konyha főmunkatársa, tíz éve a Gusto étteremkritikusa.
Szépirodalmi munkássága (novellák, esszék) mellett gasztronómiai írásai is ismertek. Írt már drámát, forgatókönyvet és a másnaposság eszmekörét tárgyaló rendhagyó szakácskönyvet is, nyert lecsófesztivált és kocsonyafőzés közben feltalálta a farkas pacalt.

A Sömmi című regényről:
Rózsa Sándor történetét sokan elmesélték már. A nép, az istenadta nép egy rakás nótát és legendát költött a betyárvezérről, a ponyvaszerzők se lustálkodtak Rózsa-ügyben, de az irodalmi profik közül is számosan pennájuk hegyére tűzték az alföldi szegénylegény sorsát: Arany, Tömörkény, Krúdy, Móricz, Móra stb. Az előbbiekben felsorolt elbeszélőkben egyetlen közös van: egyik sem volt ott! Mármint senki nem látta közelről Rózsa Sándor működését.

Most azonban egy koronatanú beszéli el a közismert történetet. Veszelka Imre, a legszöbb paraszt, Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája meséli el, hogy valójában hogyan is estek meg a dolgok. Ha valaki, hát ő igen közelről látta az eseményeket, és most (1900-ban) a szegedi Páva vendéglő előtt elmondja az igazi, eddig eltitkolt, megdöbbentő sztorit.
Ördögi easternre számítson az olvasó, kegyetlen, de igaz szavakra, mert Veszelka nem kér de nem is ad kegyelmet. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nemcsak a szegénylegényekről hullik le a lepel, de magáról a történelemről is. Mert Veszelkától megtudjuk, semmi sem úgy történt, ahogy eddig tudtuk. Sömmi!

Jegyek:
Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája,
Nyíregyháza, Országzászló tér 6. (munkanapokon)
Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926,
Bencs Villa,
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. (hétfő és csütörtök kivételével)
Tel.: 06-70/199-6000
online: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html