Vidor Fesztivál 2019 részletes program

Vidor Fesztivál 2019 Tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a Városi Önkormányzat a VIDOR Fesztivált, mely határon innen és túl is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az eltelt közel két évtized során. A rendezvény igazi örömünnep; 60 helyszínen több mint 200 izgalmas programot kínálnak az ide látogatóknak, a hazai vígjátéktermés minél szélesebb spektrumán át a szabadtéri koncertekig, filmvetítésekig, irodalmi ínyencségekig.

 

 

A város is ünneplőbe öltözik, az utcákon és tereken mutatványosok és improvizatív játékok szórakoztatnak, és ezúttal is helyet kap a gasztronómia. A fesztivál eredeti célkitűzése továbbra sem változik: a vidámság és a derű mindenkié, vagyis a
programok 90 százaléka ingyenesen látogatható – ami ezúttal is nagyban köszönhető a megnövekedett kormányzati és városi forrásoknak valamint a helyi sikeres vállalkozóknak.

 

Már a Rózsakertben is VIDOR

 A VIDOR-t szervező nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vezetése minden évben igyekszik valami meglepetéssel kedveskedni a fesztiválozóknak. A színházi versenyprogramba idén először zenés színpadi játékok is nevezhettek, melyek a Rózsakert Szabadtéri Színpadon mutatkozhattak be, illetve a Szabadtéri ebben az évben először a VIDOR ideje alatt is várja a közönséget. A Mennyei hang! a Játékszínből augusztus 27-én, Szabolcs megye lordjai és a miladyk pedig augusztus 29-én mutatkoznak be. Most is lesznek Nyíregyháza város főterén színházi előadások, az érdeklődők két produkciót is megtekinthetnek ingyen a Kossuth téren. Az egyik a Magyarock Dalszínház Futballáb című musical comedy előadása, többek között Magyar Attila, Barabás Kiss Zoltán, Baronits Gábor fellépésével, a másik pedig a Nicsak ki lakik itt?! című vígjáték, Beleznay Endre, Gesztesi Károly, Harmath Imre és Bánfalvy Ágnes főszereplésével.

 

 

A VIDOR-on eddig soha nem látott sztárok
Geszti Péter, Halott pénz, Bagossy Brothers Company és a Kelemen kabátban

A nagyszínpad vendégei között idén is neves sztárfellépők lesznek, ellátogat hozzánk a Lóci játszik, Geszti Péter, Parno Graszt & Bohemian Betyars, a Halott pénz, a Magashegyi Underground, a Bagossy Brothers Company és a The Biebers. Olyan, a hazai könnyűzenéből jól ismert előadókat is láthat és hallhat itt a közönség, mint a Kelemen kabátban, Dánielfy Gergő és az utazók, Hangácsi Márton, a Mystery Gang. A világzene sem szorul természetesen háttérbe, a nagyszínpadon a Benin International Musical (B.I.M), a franciaországi La Cumbia Chicharra, a Haitiből érkező Wesli. Újdonság, hogy ebben az évben már a Kossuth téri nagyszínpadon óriás led falon, kivetítve is élvezheti a közönség a koncerteket. Idén a Sunshine FM Rádió támogatásával Sunshine FM Kisszínpadnak keresztelt hagyományos Kossuth téri helyszínen pedig, a nemzetközi zenei szcéna szereplői közül többek között a Workers Delight (Iserlohn), Rusin Cendes Orchestra (Szlovákia), Hudaki (Ukrajna), Shaun Ferguson (Kanada), Ablaye Cisokko & Völker Goetze (Szenegál/Németország) látogat el hozzánk. A hazai zenei élet képviseletében vendégünk lesz többek között: a Nyughatatlan, a Belvárosi betyárok, a Kelet Brass Band, az Azegrivár, a Dalinda, a Babra, a Dániel Balázs Trió feat. Jumping Matt, és Szirota Jennifer. A Sunshine FM évről évre a legismertebb hazai sztárok részvételével rendezi meg a nyár végén a rádió születésnapját. Ezúttal augusztus 31-én lesz a Sunshine Kisszínpadon a Total Music Party, ahol idén a Hősök élőzenés nagykoncertje után Rico&Miss Mood lép fel, majd az estét egy fergeteges bulival a Rádió népszerű lemezlovasai zárják.

 

A VIDOR Kert jobbnál jobb dj-k örömzenéivel vár

Szintén újdonság, hogy az idei VIDOR Kertben helyi klubok és rádiók legismertebb lemezlovasai: Dj Németi, Dj Hajnal Guszti, Dj PéGé, Heartical Youth, Áts, Simon Roland, Dj Váczy, tematikus zenei estekkel szórakoztatják 22 órától 02.30-ig majd a közönséget. A gasztronómiai ínyencségek iránt érdeklődők a tavaly már bevált helyszínen találhatják ismét a VIDOR Falut – a Városalapítók szobra köré, a Hősök terénél állítjuk fel a különböző standokat és bodegákat. A szabadtéri filmvetítéseket a koncerteknél is használatos óriás led falon tekinthetik meg a nézők ebben az évben is, este 10-kor, a kisszínpadon. A filmek szerelmesei többek között a Kölcsönlakást, és a Cannes-ban díjnyertes Egy nap című magyar játékfilmet is megnézhetik majd. Az irodalmi programok nagy részének idén is a Bencs Villa ad majd otthont, de Hajdu Steve stand up estje is a Sóstói úti villában várja majd az érdeklődőket. Az V. Nyírségi Limerick Bajnokságot és a Művészasztalt Cserna-Szabó Andrással, továbbra is a Művész Stúdióban rendezzük meg.

 

 

VIDOR forgatag hagyományos szereplőkkel

A főtéren továbbra is vár a VIDOR Terasz, az érdeklődők késő estig válogathatnak majd a különféle művészeti ágak gazdag kínálatából, melyek nélkül nem lenne teljes most sem a VIDOR forgatag. Bábszínházak, utcaszínházak, artisták, pantomimesek, élő szobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök, karikaturisták performanszai szórakoztatják az érdeklődőket. A programok döntő többsége Nyíregyházán lesz, de a szervezők megye szerte mintegy 20 települést vontak be a helyszínek közé. A részletes programokkal kapcsolatban az ingyenes műsorfüzetet, valamint a www.vidor.eu oldalt ajánljuk az érdeklődők számára. A fesztiválra készülődők és a résztvevők folyamatos tájékoztatását a VIDOR mobil alkalmazás is segíti, melyen megtalálhatják majd a részletes programokat, és a színházjegyek is elérhetőek. A VIDOR app letölthető a moriczszinhaz.hu és a vidor.eu felületekről egyaránt.

 

 

Már csak pár színházi versenyelőadásra kaphatóak belépők

Egy hónappal a fesztivál kezdete előtt a VIDOR színházjegyek nagy része már elfogyott - az idei versenyprogram kiemelkedően színvonalas, és nagy neveket felvonultató produkcióinak köszönhetően. Vannak még azért belépők néhány estére, korlátozott számban a Színház szervező- és jegyirodájában, valamint az online felületeken, a www.moriczszinhaz.hu, www.vidor.eu oldalakon, a színház és a VIDOR applikációban. A VIDOR színházi versenyprogram díjai - a Zenés VIDOR Nyár bevezetésével kiegészülnek, a legjobb zenés szabadtéri előadást a zsűri Gelsomina-díjjal jutalmazza. Az elismeréseket csakúgy, mint az előző években Kirják Róbert színházigazgató idén is házhoz viszi majd, a díjazott társulatok és művészek az első „otthoni” előadásuk után, „saját közönségük” előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.