Mindene a filmezés és a fotózás

Mindene a filmezés és a fotózás Mini kiállítás és kötetbemutató fogadta április 30-án a Bencs Villába érkezőket: két paravánon színházi előadáson készült felvételek, az asztalon számos szép kötet. Ráhangolóként és illusztrációként. Nem véletlenül, hiszen Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész volt az aktuális Többszemközt est vendége, akivel a rendezvénysorozat házigazdája, Kováts Dénes beszélgetett. Az érdeklődők ezen a kedden nem csak egy 50 éve filmező és fotózó szakember pályafutásának fontos állomásait és szereplőit ismerhették meg, de Csaba számos felvételét is a fotókkal gazdagon illusztrált esten.

 

 

A közismert és kedvelt nyíregyházi fotóművész középiskolás korától foglalkozik fényképezéssel és filmezéssel. Alkalmazott fotográfusként - a „tűtől a repülőig” - szinte mindent fényképez. 1975-ben lett a Szabolcs Filmstúdió vezetője lett, feladata volt Szabolcs- Szatmár-Bereg megye kulturális és társadalmi eseményeinek dokumentálása, valamint az amatőr fotós és filmes mozgalom újraindítása. 1978 óta önálló vállalkozóként dolgozik. Aktívan részt vett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye új vizuális marketing tervének építésében, 25 éven keresztül a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásait dokumentálta, 30 éven át a Sóstói Nemzetközi Érem- és Kisplasztikai Alkotótelep életét. Nevéhez önállóan vagy társszerzőként számos kötet, fotóalbum és más kiadvány fűződik. A házadba lépek c. kötetben a szatmári középkori templomokat mutatja be, az Egy falat Tündérmező megyénkbeli tájakra kalauzol, emellett fényképpel illusztrált tájjellegű étel recepteket tartalmaz, de például a tiszadobi Andrássy kastélyt is csodálatos fotókkal mutatja be egy albumban. Fontos kiadványnak tartja a Házadba léphetek című kötetet, melyben zsidó temetőkbe kalauzolja el az olvasót.

Mindene a filmezés és a fotózás

A beszélgetés során kiderült, miként indult pályafutása, s hogy el sem tudna más szakmát képzelni magának, mert a fotózás és filmezés az ő világa. Nem specializálódott egyetlen szakterületre – ennek voltak előnyei és hátrányai is. Persze vannak kedvenc témái, mint a portré-, a tárgy- vagy az épületfotózás, de nagyon érdeklik a kereszténység és zsidóság emlékei és ünnepei, a színház pedig örök szerelem. A dupla expozíciós (összeexponált) képek kísérletező kedvét, hagyományostól eltérő szemléletét mutatják meg. Az est során nem maradhatott el a vetítés sem, így Csutkai Csaba számos felvételét megismerhette a közönség, úgy régieket, mint nagyon frisseket.