Közösségszervezés és építészet. Együtt, gyakorlatban.

Közös gondolkodásra, szakmai együttműködésre hívja az egyetemistákat az újonnan induló Közösség - Tér - Település képzési program

Közösségszervezés és építészet. Együtt, gyakorlatban. Mától lehet jelentkezni a Közösség - Tér - Település képzési programba, amely az ország több régiójából várja a tettre kész egyetemistákat. A program célja, hogy a különféle intézményekről és szakokról érkező hallgatók saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat élesben is, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat.

 

 

A képzés elsődlegesen építész és közösségszervező hallgatóknak szól, de a szervezők – a szabad helyek függvényében – közösségi és civil szakértő szakos hallgatókat, a kulturális mediáció és humánökológia területén, illetve további rokonterületeken tanuló hallgatókat is várnak.

A Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. által indított programhoz rögtön az első évben öt hazai felsőoktatási intézményi kar is csatlakozott: idén ősztől az egri Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének, a Nyíregyházi Egyetem Társadalom- és Kultúratudományi Intézetének hallgatói, valamint a Pécsi Tudományegyetem két karának (a Bölcsészettudományi Kar és a szekszárdi Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar) és a a Sárospataki Református Teológiai Akadémia diákjai jelentkezhetnek a három lépcsős, gyakorlatorientált képzésre.

A program 2019 októberében egy hetes elméleti kurzussal indul közösségi művelődés, építészet, település- és területfejlesztés, valamint közösségfejlesztés és közösségi tervezés témában. A tudásbővítés, kompetenciafejlesztés folyamatát unikális kulturális programok színesítik, olyan előadók részvételével, mint például a Polyphony projekt mögött álló, szenvedélyes népzenegyűjtő Both Miklós vagy Ferenczi György magyar szájharmonika-művész.

Az elméleti megalapozást követően a hallgatók a két félév folyamán csapatokat alkotnak és közösen hoznak létre saját projekteket – így lehetőségük nyílik nem csupán az építészeti tervezői munkára, de a közösségi tervezésre és kivitelezésre is. A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való, számos alkalomból álló közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározásra kerülnek a közösségi igények és szükségletek, többek között azok, amelyekre egy-egy faépítmény (vagy más, egy hét alatt megvalósítható építési-építészeti folyamat) lehet a válasz.

A képzési program során megtervezett munkák 2020 nyarán realizálódnak a Közösség – Tér – Település saját, baranyai alkotótáborában, valamint a Hello Wood kreatív építész és design studio által indított, Építész Mustra néven futó összegyetemi építészfesztiválon, Tokaj-Hegyalján.

“Célunk, hogy a programnak köszönhetően a közösségszervező hallgatók ismerjék meg a tér (ideértve az épület és a városszerkezet) közösségre, közösségi kapcsolatokra és a kulturális folyamatokra való hatását és tudják, hogy adott esetben azok miképpen alakíthatók ki, illetve –át. Szeretnénk továbbá, hogy az építész hallgatók ismerjék meg a kulturális-közösségi szemléletű (funkcionális) tervezés szempontjait és tudják, hogy mikor, milyen célból és várható eredménnyel vonhatók be közösségi szakemberek a tervezési folyamatokba. Szakterületközi együttműködéseket, közös projekteket szeretnénk generálni és reméljük, hogy a résztvevők közötti együttműködés a képzést követően is megmarad.” - mondta Beke Márton, a
Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, a program megálmodója.

A Közösség – Tér – Település képzési program Makovecz Imre, Beke Pál és Varga A. Tamás, továbbá az egykori „nyitott ház kollégium” munkásságán alapszik. A program megvalósításának célja a szakmai közösség eredményeinek továbbörökítése.
Jelentkezés a programba és további részletek a képzés weboldalán:
www.kozossegtertelepules.hu