Vörös óriáskenguru bébi a Nyíregyházi Állatparkban

Vízparti Kutyás Hétvége 2018
 

Már látható, a világ legnagyobb erszényeseinek, a vörös óriáskenguru csapatnak a legifjabb tagja, a Nyíregyházi Állatparkban A kis kenguru 2017-ben látott napvilágot, ám míg a legtöbb fajnál, azonnal láthatjuk, ha szaporulat születik, a kenguru-féléknél egy jó ideig csak sejthetjük azt, ugyanis az erszényes állatokra az a jellemzője, hogy utódaik, roppant fejletlen állapotban jönnek a világra.   A szinte embrionális állapotú, mindössze 1-2 cm es újszülött hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szeme még nem nyílt ki és szőrtelen. Születés után az első 2 hónapban a biztonságot nyújtó erszényben fejlődik, s kb.150 naposan dugja ki a fejét először anyja erszényéből.

Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még visszajár szopni kb.  3-4 hónapig.

A Nyíregyházi Állatpark fél éves „zsebi babája”, egyre többször dugja ki a fejét a biztonságot nyújtó erszényből, s pár hét múlva véglegesen elfogja hagyni azt.

A Nyíregyházi Állatpark 2013 óta tartja a világ legnagyobb erszényes állatát, az Ausztrál kontinenst bemutató kifutórendszerben- többek között dingók, benett kenguruk, emuk és fekete hattyúk szomszédságában- s ez idáig négy szaporulat született.

2017 óta a faj európai törzskönyvvezetője, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa, azaz ő koordinálja az Európában, zárt tartási körülmények között  élő  vörös óriáskenguru populációt.

 Már látható, a világ legnagyobb erszényeseinek, a vörös óriáskenguru csapatnak a legifjabb tagja, a Nyíregyházi Állatparkban

A vörös óriáskenguru ( Macropus rufus)- mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata-tudományos neve vörös nagylábút jelent,  hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős s táplálékban gazdag időpontban akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

 Már látható, a világ legnagyobb erszényeseinek, a vörös óriáskenguru csapatnak a legifjabb tagja, a Nyíregyházi Állatparkban

Érdekesség, hogy a vörös óriáskenguru anyának egyszerre akár három utódja is lehet különböző fejlődési stádiumban: az egyik elég idős ahhoz, hogy anyja erszényén kívül éljen, de még szüksége van a tejére. A második anyja erszényében él, ott táplálkozik, míg a harmadik embrió állapotban van az anyaméhben.

Ha az erszényben növekvő kölyök elpusztul, vagy ragadozó áldozatává válik, anyjának nem kell párosodnia, hogy megfoganjon: egy megtermékenyített petesejt már készen áll, hogy beágyazódhasson a méhbe, így az új embrió fejlődése szinte azonnal megkezdődhet.

A gyors növekedés érdekében magas zsírtartalmú tejet kap, miközben az erszényben fejlődő újszülött alacsony zsírtartalmút egy másik mellbimbóból.

Ausztrália nagy erszényesei számára ez hatékony stratégia, hogy egyszerre két különböző korú kölyköt szoptatnak, s közben egy megtermékenyített petesejt is várja, hogy beágyazódhasson.