Felfedezték az erdőt az erdészekkel

Ismét változatos és érdekes programokkal várta az érdeklődőket a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Hetén.  
 

Már negyedik alkalommal rendezték meg a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. Két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 140 kísérőjük ismerkedett a Sóstói-erdőben az erdészek munkájával. A csoportok negyedóránként követték egymást, és egy tanösvény jellegű túrán, öt állomáson tudtak meg érdekességeket az erdő élővilágáról, az ott folyó tevékenységről. Megtudhatták, hogy milyen erdőnevelési gyakorlatot követnek az erdészek, ha fakitermelésre kerül sor. Hogyan, milyen eszközökkel végzik el a munkát, és a kitermelt fákat mire használják fel. Az is kiderült, hogy alföldi körülmények között hogyan végzik el az erdőfelújítást a szakemberek.  

A szintén hagyományos, ,,Kiből lesz az erdész?” elnevezésű erdőismereti akadályversenyre idén 5 nyíregyházi iskola 13 csapata juttatta el kitöltött feladatlapját. A verseny döntőjén hat csapat vehetett részt a Sóstói-erdőben. A végső győzelmet az Apáczai Csere János Általános Iskola „Fogalmam sincs” nevű csapata szerezte meg, megelőzve az Arany János Általános Iskola két gárdáját, az „Aranypintyeket” és a „Fatuskókat”. Érdekesség, hogy a végső győztes csapat a hatodik helyen jutott be a döntőbe.

 

Már hírt adtunk arról, hogy a NYÍRERDŐ Napon rekordlétszámot, több mint ezer gyereket és felnőttet regisztráltunk a Sóstói-erdőben. Vagyis összességében megközelítette a 2500-at azoknak a száma, akik a nyíregyházi Erdők Hete valamelyik rendezvényén részt vettek. Természeten a programsorozat végén nem zártuk be az erdei iskola kapuit. Egész évben várjuk a csoportokat, különösen most az makkvetések és a csemeteültetések időszakában – mondta Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.