Vízügyi Konferencia a Múzeumban

Gróf Széchenyi István születésének 225. és a Tisza szabályozásának 170. évfordulóján rendez tudományos konferenciát a Jósa András Múzeum. A Múzeum Kállay Gyűjteményében -a Nyírvíz Szabályozó Társulat 1914-ben felavatott székházában, a Nyírvíz palotában - megrendezett "Széchenyi István és a Tisza szabályozása 1846-ban" című kiállítás kísérőprogramját a Jósa Múzeum dísztermében tartják szeptember 28-án, 10 óra 30 perctől.

Szakemberek, diákok és az érdeklődő közönség előtt a folyamszabályozások eszmei jelentőségéről tart előadást dr. Fülöp Tamás, a Pallasz Athéné Egyetem oktatója. Dr. Fazekas Csaba a Miskolci Egyetemről a folyószabályozás és egyházpolitika kapcsolatáról, vagy a Duna Múzeum munkatársa Horváth István Széchenyi 1845-ös Tisza-völgyi utazásáról, illetve Katona Csaba történész a balatoni gőzhajózás kezdeteiről beszél. A Kállay Gyűjtemény munkatársai, Kertész Fruzsina és Mohácsi Endre is megidézi a témához kapcsolódó forrásokat.

A vízügyi konferencia zárásaként megnyílik az a fotókiállítás, mely az 1940-es árvíz megyei katasztrófáját és az eseményeket dokumentálja.

A Kállay Gyűjtemény az év végéig várja a látogatókat az 1846-os Tisza szabályozást bemutató kiállítással.