Múzeumok Őszi Fesztiválja Nyíregyházán

Íme a Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes nyíregyházi programja. A 11. sorozat jelmondata: " Építs hidat-Híd, ami összeköt"- nem véletlen, hiszen a rendezvény a 225 éve született gróf Széchenyi Istvánnak állít emléket.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2016. 09. 29 – 11. 13.

 

 

  1. Mesterségek nyomában
  • Műhelytitkok

Kíváncsiak mit főztünk ki a Fesztiválra a mi boszorkánykonyhánkban? Nosza, jöjjenek el hozzánk, mert most minden titokra fény derül.

A program során a restaurátorok műhelytitkaiba nyerhetnek bepillantást a múzeumi munka iránt érdeklődők. A rendhagyó foglalkozás során a látogatók a gyakorlatban is kipróbálhatják a restaurálás munkafázisait és ezen keresztül megismerkedhetnek a letűnt idők ősi mesterségeivel.

 

Általános iskolások felső tagozatosait, középiskolásokat és felnőtteket várunk előzetes bejelentkezés alapján.

 

Időpont: a Fesztivál ideje alatt minden szerdán

Belépő: 200 Ft/fő

Információ: Takácsné Varga Ágnes +36-42/315-722/132 mellék

Program helyszíne: Jósa András Múzeum restaurátorműhely

 

  1. Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk
  • Ismerjük meg a régi Nyíregyházát

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében az érdeklődők megismerhetik Nyíregyháza belvárosának kulturális és épített értékeit. Az egyórás, kötetlen körséta során számtalan érdekesség hangzik el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének legszebb, legemblematikusabb épületeiről. A Jósa András Múzeumtól elindulva az Országzászló, a Kossuth és a Hősök terén keresztül felfűzve tekinthetjük meg az épített értékeket.

 

Óvodapedagógusokat, pedagógusokat, iskolásokat, nyugdíjasokat, múzeumi szakembereket várunk a sétára.

 

Időpont: 2016. október 1. (szombat) 13-14 óra

Részvétel ingyenes

Információ: Holmár Zoltán +36-30/547-1817; holmarz0127@gmail.com

Program helyszíne: Nyíregyháza belváros

 

  1. Alkossunk együtt!
  • „Gőzerővel”

Tervezz tavat a Benczúr térre! Azon úszik Széchenyi gőzhajója emberekkel, családokkal, állatokkal, könyvekkel, térképekkel és emlékekkel – avagy nagy tervekkel. Matek házival és festményekkel, facebook oldallal és mobil alkalmazásokkal. Szabad a pálya!

 

Időpont: 2016. október 5-26-ig

A Fesztivál ideje alatt szerdai napokon várjuk a rajzolni vágyó látogatókat a múzeumi foglalkozásra és tárlatvezetésre.

Előzetes egyeztetés, illetve regisztráció a Múzeum honlapján szükséges.

 

Információ: Matyasovszki Edit +36-20/455-1803; sajto@josamuzeum.hu

Rajzolás: ingyenes

Tárlatvezetés: 200 Ft/fő

Program helyszíne: Jósa András Múzeum

 

  1. Szakmai programok
  • Múzeumpedagógiai Évnyitó

Honnan indult múzeumpedagógiánk merre tartunk és hová szeretnénk eljutni a következő tanévbe? Kik lesznek az idei díjazottjaink? A válaszokat közösen megbeszéljük az októberi Múzeumpedagógiai Évnyitónkon.

A Jósa András Múzeum és partnerintézményei 2016. október 10-én (hétfő) 14.00 órakor szeretettel hívja a megye pedagógusait, óvodapedagógusait, oktatással és ifjúsággal foglalkozó szervezetek képviselőit, valamint minden kedves érdeklődőt az idei Múzeumpedagógiai Évnyitónkra. Az intézményi bemutatkozók előtt 5. alkalommal adjuk át a Múzeumbarát Iskola és Múzeumbarát Pedagógus díjakat, annak az iskolának, amelyik a legtöbb csoportot és annak a pedagógusnak, aki a legtöbbször hozta osztályát az elmúlt tanévben a múzeumba.

 

Az Évnyitóra pedagógusokat, óvodapedagógusokat, múzeumi szakembereket várunk.

 

Időpont: 2016. október 10. (hétfő) 14.00 óra

Részvétel ingyenes

Információ: Román Ágnes +36-20/218-1884; agnesroman07@gmail.com

Program helyszíne: Jósa András Múzeum díszterem

 

  1. Utazó múzeum - Múzeum a bőröndben
  • Mit rejthet Jósa doktor táskája?

Kíváncsiak mit rejtettünk Jósa doktor táskájába? A fesztivál ideje alatt felfedjük ám a titkát.

Jelképesen Jósa doktor orvosi táskájába csomagoljuk a múzeumot és keresztül-kasul beutazzuk vele Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyénket. A pedagógusokkal rövid videó összeállítással, néhány kézbe vehető tárggyal múzeumunk pedagógiai kínálatát, a diákokkal interaktív foglalkozásokon a gyűjteményeinket szeretnénk megismertetni. Célunk, hogy minél több, főként hátrányos helyzetű település iskolájába eljuthasson a különleges kincseket rejtő Jósa doktor táskája.

 

A Fesztivál ideje alatt előre egyeztetett időpontokban folyamatosan keressük fel az iskolákat

Ingyenes program

Információ: Román Ágnes +36-20/218-1884; agnesroman07@gmail.com

Program helyszíne: a megye iskolái

 

  1. Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk
  • KORSZAK-VÁLTÁS

„Nagyra nőtt, hogy huszonöt, harminc esztendő múltával, miután itt felírtam a nevemet a Kossuth-főgimnázium bádog ablakpárkányára, alig tudok eligazodni az utcákon, amelyek nemcsak új embereket és új házakat nevelgettek, hanem...” Ön velünk utazik?

Nyíregyháza belvárosa, valamint a Jósa András Múzeum néhány kiállítása, és a Tantárgyraktárban megtekinthető látványraktár összekötő pontjait keressük meg. Ténylegesen és virtuálisan is utazunk a különböző korszakok között, kiemelten a 19. századra és a 20. századra koncentrálva. El tudjuk-e képzelni, tudunk-e váltani a korszakok között, vissza tudunk-e tekinteni a mából? Lenne kedve ott megszállni pár éjszakára, ahol Móricz Zsigmondnak? Csavarogna az ifjú Krúdy Gyulával? Esetleg felülne a villamosra és megmártózna Sóstó gyógyvizében? Bekukkantana Jósa András megyeházán lévő kiállításába? Betérne-e a híres festő Benczúr Gyula édesapjának patikájába, ha éppen orvosságra lenne szüksége? Megannyi kérdés, s a válaszok itt sorakoznak. Ön felkészült az utazásra?

Várjuk Önt egy izgalmas sétára. Találkozó a Megyeháza előtt. A program várható időtartama 90 perc.

 

Általános iskola felső tagozataival, középiskolásokkal, szakközépiskolásokkal, egyetemistákkal, felnőttekkel, családokkal, fogyatékossággal élőkkel szeretnénk korszakot váltani.

 

Együttműködő partner:

Nyírség Turizmusért Egyesület, Koós Gabriella

 

Időpontok:

2016. október 18. (kedd) 10 óra

2016. október 28. (péntek) 14 óra

Jegyárak: 200 Ft/fő

 

Előzetes egyeztetés és regisztráció szükséges a program előtt minimum 2 nappal.

Babolcsi Andrea andrea.babolcsi@gmail.com

Koós Gabriella +36-30/629-7424; koos.gabriella@nyiregyhaza.info.hu

 

  1. Múzeumi Őszbúcsúztató
  • Androidok a Jósa Múzeumban – avagy vizuális kultúra a múltban és a jövőben

Szepessy Béla grafikusművész előadására invitáljuk a kedves látogatókat.

2016. május 30-án védte meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen habilitációs dolgozatát dr. habil. Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének vezetője.                               Szepessy Béla habilitációs előadásában összegyűjtötte azokat a robotokat, önműködő szerkezeteket, androidokat, amelyek az ókortól napjainkig előfordultak a művészettörténetben. Nemcsak a kínai tudósok, hanem arab feltalálók is készítettek ilyen szerkezeteket és egészen meglepő mechanikai és szakmai újításokkal találkozhatunk, melyek mindmáig életképesek. E rendkívül érdekes és tanulságos témáról szól a grafikusművész múzeumi bemutatója.

 

Időpont: 2016. október 25. 17.00 óra

Belépő: 250 Ft/fő

 

Információ: Matyasovszki Edit +36-20/455-1803; sajto@josamuzeum.hu

Program helyszíne: Jósa András Múzeum

 

  1. Múzeumi Őszbúcsúztató
  • "Baráti terefere Pálffy Geraldine grófnő szalonjában"

A Jósa András Múzeumba 2016. november hó 2. napján zenés irodalmi műsorral összekötött Társasági Est tartatik, amelyre Ön és becses családja tisztelettel meghívatik.

A mesélős-beszélgetős interaktív feladatokba beleszőjük a 19. századi főúri szalonok etikettjét, a szűkebb és tágabb hazánk, valamint elődeink tiszteletét, a magyar kultúra pártolását, a nemzeti értékeink megbecsülését és továbbadását, amiként hittel tették ezt a Károlyiak Kond vezér ősük óta. (Időtartam 30 perc)

 

A Társasági Est koronája a „Csendes csodák” - összeállítás Reményik Sándor verseiből.

Elmondja: Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő

Klasszikus gitáron közreműködik: Csáki András gitárművész

„Csendes csodák” – Reményik Sándor egyik legszebb verse arra tanít, hogy éljünk figyelmesen és próbáljuk a kis dolgokban is megtalálni az örömöt; hiszen ezek az élet igazi csodái. Ha így teszünk, akkor talán eljuthatunk a megbékéléshez; a szereteten át Istenhez. (Időtartam 55 perc)

 

Az est 17.00 órakor veszi kezdetét. Belépti díj személyenként 500 Ft, felülfizetések köszönettel fogadtatnak.

 

Információ: Román Ágnes +36-20/218-1884; agnesroman07@gmail.com

 

  1. Utazó múzeum
  • Járt már a szomszédban? - Invitáló múzeumi módra

Nekem ez olyan kínai, mondta a múzeumi bogár, amikor először átruccant a szomszéd levéltárba, de lassan megismerte a levéltár titkait, barátokra lelt, s oszlopos tagja lett a Levéltári Baráti Körnek. Ön is kíváncsi? Kérjük, tartson velünk!

Nyíregyháza két intézménye, a Jósa András Múzeum és Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára társbérletben éltek együtt a Múzeum jelenlegi épületében 1974-1999 között. Az elválást követően a Levéltár a szomszéd épületbe költözött. Mennyire pillanthatunk bele egy szomszéd életébe, ki mit mond és gondol a szomszédjáról, vajon jól ismerjük egymást, s Önök minket? Egymás intézményének világába nyerhetünk betekintést, azaz a Múzeum bemutatkozik a Levéltárban, s a Levéltár bemutatkozik a Múzeumban. Interaktív és játékos formában tárjuk fel egymás titkait mini kiállítással és érdekes sétákkal, a közönség aktív bevonásával. Közösen vázoljuk fel azokat a találkozási pontokat, melyekből a két intézményt összekötő híd megépül.

Azt a pletykát hallottuk a szomszédunkról, a Levéltárról, hogy régi titkokat rejtő poros papírok, iratok sorakoznak a polcokon. Olykor kíváncsi állatkák fürkészik e titkokat, s köztük vannak a Jósa András Múzeumból átruccanó múzeumi bogarak is. Ó annyi mindent tudnánk még mesélni, hogy mit erősítünk meg, vagy cáfolunk, ha eljönnek, akkor kiderül.

 

A programra általános iskola felső tagozatait, középiskolásokat, szakközépiskolásokat, egyetemistákat, felnőtteket, családokat várunk.

 

Időpont: 2016. november 3. – 11. között

A pontos időpontbeosztást a Jósa András Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának honlapján tüntetjük fel.

Részvétel ingyenes

 

Előzetes egyeztetés és regisztráció szükséges a program előtt minimum 2 nappal.

 

Babolcsi Andrea +36-20/939-3505; andrea.babolcsi@gmail.com

Nagy Dóra szszbml@mnl.gov.hu

 

Program helyszínei: Jósa András Múzeum és Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Sóstói Múzeumfaluban

2016. szeptember 29. – november 12.

 

NÉPMESE NAPJA

 

Kígyó – témanap óvodásoknak és kisiskolásoknak

 

Kevesen tudják, hogy a kígyóhoz, mint szimbólumhoz pozitív tartalom is kapcsolódik. A néphit szerint a kígyó szerencsét hozhat. Ezért jelenik meg az állat ábrázolása a parasztok, pásztorok által használt tárgyakon, de segítő szerepben láthatjuk az állatot kígyós népmeséink jelentős részében is. Témanapunkkal dr. Erdész Sándor emléke és munkássága előtt tisztelgünk halálának tizedik évfordulóján.

Programjegy: 1000 Ft/fő.

Regisztráció:  06-30-676-8514; 06-42-479-704
2016. szeptember 29-30. 9:00-15:30 óra

 

 

„A LÁMPÁS ÉN VAGYOK!”

Délutáni tea a tanárokkal – múzeumpedagógiai információs nap

Eszmecserére és rendkívüli tárlatvezetésre várjuk a pedagógusokat, ahol együtt keressük a válaszokat az alábbi kérdésekre: milyen eszközökkel motiválható a pedagógusok és a tanulók múzeumhasználata, hogyan teheti eredményesebbé a pedagógusok munkáját a néprajzi gyűjtemény és a régészeti skanzen, mérhető-e a foglalkozások pedagógiai haszna, milyen régi-új elvárásokat támasztanak a pedagógusok és a tanulók a múzeummal szemben.

A program ingyenes.
Regisztráció
:  06-30-676-8514; 06-42-479-704
2016. október 7. 14:30-16:30 óra

 

ÓVODAPEDAGÓGUSOK NAPJA

Volt egyszer egy… - múzeumpedagógiai workshop óvodapedagógusoknak

Mesés múzeum, múzeumi mesék. Az ismeretátadás fontos módja a mesélés. Bemutatjuk új fejlesztésű interaktív foglalkozás-sorozatunkat, amely lehetővé teszi, hogy a kicsik eredeti környezetükben, a parasztházban (a portán) ismerkedjenek meg régi tárgyakkal és használatukkal. A bánatos kemence, a bálba igyekvő laskanyújtó, a portörlő rongyot munkára serkentő tolóka történetén keresztül a gyerekek klasszikus mesei igazságok birtokába jutnak, ezúttal nem klasszikus (nép)meséken keresztül.

A program ingyenes. 
Regisztráció szükséges
:  06-30-676-8514; 06-42-479-704
2016. október 14. 14:00-16:00 óra

MESTERSÉGEK NYOMÁBAN

Nyitott műhelyek – Térj be, és válassz szakmát!

Életünk során nagyon sokszor kell döntenünk. S nem mindegy, hogyan döntünk, mit választunk, mert ez a döntés egész életpályánkat befolyásolhatja. Az egyik legfontosabb döntés a pályaválasztás. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani műhelysorunk kinyitásával, ahol a mesterek várják az inasjelölteket, akik némi kitartásért cserébe ízelítőt kapnak a mezővárosi kismesterségek történetéből és fortélyaiból.

Programjegy: 500 Ft/fő, csoport: 350 Ft/fő
Regisztráció szükséges
:  06-30-676-8514; 06-42-479-704
2016. október 26-28. 10:00-15:00 óra

 

ŐSZ(I)RE HANGOLTUK

Gyermekmegőrző itt!

Őszi táborunkat azoknak a szülőknek ajánljuk, akik azt szeretnék, hogy gyermekük tartalmasan, de sok játékkal és még több nevetéssel töltse el az őszi szünidő e három napját.

Táborjegy: 2000 Ft/fő/nap
Regisztráció szükséges
:  06-30-676-8514; 06-42-479-704
2016. november 02-04. 8:00-16:00 óra

 

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ

Márton-nap

Vidámsággal teli családi napra várunk mindenkit, amelyen természetesen a libáé lesz a főszerep. Libaszépségversenyt rendezünk. Mesemorzsolót tartunk, ahol kalákában, meseszóra morzsoljuk a kukoricát. Újborunkra kérjük az egyház áldását. Libás ételeket kínálunk, de a sült tök és alma szerelmeseinek is kedvezünk. A gyerekek kipróbálhatják a lúdtollal írást, és libás mécsestartókat készíthetnek, amelyek fényénél felvonulást tartunk. A Mandala Dalszínház zenés részleteket mutat be a „Ludas Matyi” című előadásból. Az aprókkal őszi mozgásos népi játékokat játszunk. A napot táncházzal zárjuk.

Felnőtt belépőjegy: 1000 Ft/fő. Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő
2016. november 12. 9:00-15:00 óra