Fekete lóantilop született a Nyíregyházi Állatparkban - A kis állat nevével ellentétben még nem fekete szőrzetű

Fekete lóantilop született a Nyíregyházi Állatparkban - A kis állat nevével ellentétben még nem fekete szőrzetű A fekete lóantilop (Hippotragus niger ) az  egyik legimpozánsabb megjelenésű antilopfaj. Fejük fekete-fehér rajzolatos, felálló nyaksörényük és bojtos farkuk van. Robosztus testfelépítésű állatok, a hímek átlagosan 250kg míg a nőstények 220kg-os testtömegűek.

Mindkét nem visel szarvat, mely erősen gyűrűzött s hátrahajló.  Hároméves korukig a bikák és a tehenek szinte teljesen egyformák, mély vörösesbarna szőrzetűek. Ivarérett korban azonban a hímek megfeketednek, és szarvuk is hatalmasra nő.

A 260 napnyi vemhesség után világra jött borjú eleinte világosbarna, majd 2-3 hónap elteltével kezd sötétbarna bundát növeszteni.

A természetben  Közép és Dél-Afrika ligetes szavannáin és azok füves pusztákkal való határán kisebb csordákban él, amelyek tehenekből és fiatal borjaikból, valamint egy domináns bikából áll. Sok hím ürülékkel és patakaparásokkal kijelölt territóriumot tart fenn a különösen jó legelőkön, hogy odavonzza a szabad nőstényeket. A terület gazdája a többi bikát is hagyja legelni birtokán, amíg alávetett módjára viselkednek, és nem mutatnak érdeklődést a nőstények iránt. Ellenkező esetben küzdelemre kerül sor, amely ritkán vezet komoly sérülésekhez.

Fekete lóantilop született a Nyíregyházi Állatparkban - A kis állat nevével ellentétben még nem fekete szőrzetűElsősorban az alacsonyabb fűfélék leveleit fogyasztják s mivel erősen vízhez kötöttek, a száraz időszak kezdetével 100 főnyi vagy nagyobb csordákba verődnek, táplálékban és vízben gazdag vidékre vándorolnak, az esős időszakban kisebb csoportokra oszlanak.

A szaporodási időszakban a hímek megvívnak egymással a csorda fölötti uralomért: letérdelnek és szarvaikat teljes erőből egymásnak szorítják.

A Nyíregyházi Állatparkban született 1 hónapos  kis állat jelenleg anyjával  egy elkülönített helyen cseperedik, de ahogy megerősödik , az Afrika élővilágát bemutató Tarzan ösvényen fog csatlakozni a Grevy-zebrákból, Rotschild-zsiráfokból, szitatungákból, oryx antilopokból és nagy kudukból álló csordához.