Andok kalandok Nyíregyházán--a pápaszemes medvék már betelepültek

Andok kalandok Nyíregyházán--a pápaszemes medvék már betelepültek Hamarosan várnak rád Nyíregyházán, az Andok kalandok! Megkezdődtek az állatok betelepítései, már a pápaszemes medvék is ismerkednek kifutóikkal az Andok világa bemutatóban.

Már kezdik felfedezni új kifutórendszerüket a Nyíregyházi Állatpark pápaszemes medvéi (Tremarctos ornatus).

 

A medvék fajnevüket markáns világos szemrajzolatukról kapták, mely az orruktól a mellükig húzódik, tudományos nevüket az ornatus-t, - mely díszest jelent- pedig Cuvoier adta nekik, aki 1825-ben figyelt fel a mutatós rajzolatú állatokra.

 

Andok kalandok Nyíregyházán--a pápaszemes medvék már betelepültek

Bár a medvék már egy jó ideje a SóstóZoo lakói, most hogy elkészült az „Andok világa”- mely hamarosan  két hektáron mutatja  be  a nagyközönségnek a dél-amerikai életközösségeket-földrajzilag is méltó helyükre kerültek. A pápaszemes medve ugyanis az egyetlen medvefaj, amely a déli féltekét meghódította s az Andokban 4200m magasságig terjedő hegyvidéki élőhelyeken fordul elő. Ott elsősorban a nagy kiterjedésű, nedves esőerdőket kedveli, de az alacsonyabban fekvő füves és szárazabb klímájú bozótosokban is előfordul. Mivel nagy magasságokban él, vére jóval több hemoglobint tartalmaz síkvidéki rokonainál. Elsősorban növényevő, kiváló famászó így akár 30 méter magas fákon is kutathat eledel után.

 

Andok kalandok Nyíregyházán--a pápaszemes medvék már betelepültek

Bár az egyik legkisebb termetű medve-marmagassága 70-90 cm- Dél-Amerikában a tapír után a legnagyobb szárazföldi emlős. A faj már régóra veszélyeztetett, az ipari fakitermelés és a földművelés hatására élőhelyei rohamosan csökkennek, ráadásul kártevőként is üldözik, valamint húsa és szőre miatt is vadásznak rá az őslakosok.

 

Andok kalandok Nyíregyházán--a pápaszemes medvék már betelepültek

A Nyíregyházi Állatparkban élő  80kg-os állatok kitűnő famászó tudományukat nap mint nap bemutatják- egyenlőre csak a park dolgozóinak-, de ezt  húsvéttól az ide látogatók is megtekinthetik. Vendégeink ugyanis március végétől egy különleges inka templomból kilépve, lombkorona magasságból tekinthetnek majd be a három medve mindennapjaiba.