Békében és háborúban

Fegyverkovács a Jósa András Múzeumban

 Szombaton Nyíregyházán látható a 100 éves háború idején a pápától York városának adományozott kard másolata is. Maga az angol nagykövet kérésére készítette el a fegyvert az a nyíregyházi Szabó István  fegyverkovács, kinek munkássága köré szerveződik január 23-án szombaton, a Jósa András Múzeumban a XV. Országos „MESTERREMEK”  pályázati kiállítás és konferencia.

 Az Aranykapu Népművészeti Egyesület által rendezett kiállítást 10 órakor Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozatának vezetője nyitja meg, majd a konferencián előadást tart Dr. Töll László ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezető szakreferense. Köszöntőt mond Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Dr. Bene János a Jósa András Múzeum igazgatója és Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés alelnöke.

Fegyverkovács a Jósa András MúzeumbanAz esemény fővédnöke Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke A kard nemcsak a harcok, de a megbékélés jelképe is. Szabó István Hagyományőrző díjas népi iparművész, hazánk legaktívabb kardkészítője ma is szorgalmasan dolgozik, ő az augusztus 20-ai budapesti tisztavatás díszkardjának, a székely vágták győztesének jutalma és számos bandérium, huszár egyesület kellékeinek az alkotója.