Befagyott a sóstói tó

A Sóstó – Gyógyfürdők Zrt., mint a sóstói csónakázótó, valamint a sóstói Tófürdő üzemeltetője, az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

Az elmúlt napokban jelentősen változott az időjárás, a hőmérsékleti csúcsértékek tartósan nulla fok alattiak, így természetesen elkezdődött a sóstói tavakon a jégképződés. A jégréteg vastagsága változó, átlagosan 6 – 8 cm., mely vastagság még messze nem éri el a biztonságos szintet, így a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. arra kér mindenkit, hogy ne lépjenek a jégre, azt sportolási céllal ne vegyék igénybe!

Ennek megfelelően a tavak partjainak mentén az üzemeltető tiltó táblákat is kihelyezett, melyeken felhívja a figyelmet, hogy a jégre lépni tilos és balesetveszélyes! A jégen tartózkodást a 46/2001 (XII.27) BM. rendelet szabályozza. Alapvetően elmondható, hogy a jégréteg 12 cm-es vastagságtól már kellően biztonságosnak tekinthető. Amennyiben a sóstói tavak jegének vastagsága ezt eléri, úgy az üzemeltető arról tájékoztatja a lakosságot.

Amennyiben valaki az itt leírtak ellenére a jégre merészkedik, úgy fokozott óvatosságot kérünk, illetve az alábbiak betartását:

-    éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne lépjünk a jégre
-    egyedül senki se lépjen a jégre, lehetőleg két, három fős legyen a társaság
-    ha a jég ropogása hallatszik, akkor azonnal feküdjünk hasra és kússzunk a part irányába
-    Ha beszakad a jég alattunk, tárjuk szét a karunkat és próbáljunk ne a víz alá, illetve a jégfelület alá merülni, hanem megkapaszkodni a jégtakaróban és lehetőleg kimászni a jégre, majd hason kúszva a partot elérni
-    Kis nedvszívó képességű ruházatot használjunk
-    Mobiltelefonjaink lehetőleg maximális töltöttségi szinten legyenek

Köszönjük megértésüket!

                            Tisztelettel:
                                    Sóstó – Gyógyfürdők Zrt.