Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban

„Márton alázatosságában rejtőzött ludak közé az őt püspökké szentelni kívánó küldöttség elől, azonban az állatok gágogásukkal csakhamar felfedték álcáját” ─ így tartja a legenda.
 

Márton a koldusok és katonák védőszentje, s személyéhez napjainkra már elválaszthatatlanul hozzákapcsolódott a libalakoma és az újbor megízlelése is. Ilyesféle vigasságára november 7-én, 10 és 15 óra között várjuk látogatóinkat a Sóstói Múzeumfaluba!
A Népi Ízőrző Lovagrend konyhája egész nap kínálja majd a libából készült fogásokat, de az előételről már közvetlenül bejáratunknál gondoskodni fogunk: minden érkezőt kóstolóval, tehát libazsíros kenyérrel, libatepertővel és egy kis újborral várunk. A belépés pedig Márton nevű látogatóink egy forintjába sem kerül!

A vigadalom igazán hangossá 11 órától, a Művészeti Szakközépiskola Jövő Táncművészeiért Egyesületének néptáncbemutatójával válik, majd 11 óra 30 perctől a Lúdas Matyi zenés mesedarabból részletek elevenednek meg a Mandala Dalszínház előadásában. Jó ebédhez 12 óra 30 perctől fog kongani a hordó, amikor a népi sport- és ügyességi versenyre az egész faluból toborozzuk majd a résztvevőket. A Kuckó Művésztanya 13 órától varázsolja színházzá utcácskáinkat.

Mulattságunk főszereplői 14 órától faluközpontunkban mérettetnek meg: a (báj)gúnárok és (buta)libák szépségversenye közönségszavazás útján dől majd el. A libával érkezőkre pedig a Márton nevűek kedvezménye is érvényes lesz.

Kínálatunkat egész nap színesítjük magtármozival (Lúdas Matyi film vetítése), a főtérre kitelepült kádárbemutatóval, gasztroudvarral (libából készült mesterfogások mellett kemencében sült tökkel és krumplival, forralt borral és gyógyteákkal is készülünk). Márton-napi életképekbe felfűtött lakóházainkban csöppenhetnek bele. Kortól függetlenül ajánlunk majd Márton-lámpása készítést, betűvetést lúdtollal és mesekuckót, ahol Hajdú Ágota növendékeivel lesz a mesemondó. A libuskáknak „libahímelést”, a gúnároknak pedig pásztorrózsa-készítést terveztünk, míg a tengeri fosztást és morzsolást bárki kedve szerint művelheti.

"Aki Márton-napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!" – tartja a mondás. Ígérjük, hogy a múzeumfaluban – még ha csak egy fél nap erejéig is, de – bűntudat nélkül torkoskodhatnak majd. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!