Energiahatékonysági fejlesztések a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban.

Energiahatékonysági fejlesztések a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban. Újabb modern eszközökkel gazdagodik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. Az elavult, korszerűtlen röntgen gépeket lecserélik a pályázat keretein belül és új, modern röntgen és képalkotó eszközöket kap a kórház együttes több telephelye. A projekt 100% támogatási intenzitás mellett, 326.73 Millió Forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelenleg 20 éves röntgen berendezésekkel dolgozik. Ezen gépek energiafelhasználása magas. A Projekt keretében beszerzésre kerülő készülékek nominális gyári paraméterek szerint kalkulált energiafelhasználása, előre láthatóan, eszközöktől függően, átlagosan mintegy 14-23%-al alacsonyabb értéket biztosít.

Az alacsonyabb energiafelhasználás alapján a megtakarított energiamennyiség mintegy 2,15 tonna/év üvegházhatású gáz keletkezését előzi meg, amivel a fejlesztés lényeges mértékben hozzájárul a környezeti fenntarthatósági célok eléréséhez, a korszerű, környezetbarát egészségügyi ellátás biztosításához és a "zöld kórház" koncepció megvalósításához.

Az energia megtakarításon kívül, lecserélődik az analóg rendszer digitálisra. ez nagyban megkönnyíti adiagnózis pontos felállítását, hiszen az eredmények azonnal láthatóvá válnak a kezelő orvos számára.

Fontos kiemelni, hogy intelligens dóziscsökkentő eljárással vannak felszerelve a gépek, így kíméletesebbéválnak a vizsgálatok a betegek számára.

4 db berendezés kerül beszerzésre:

  • 2 db a Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetbe
  • 1 db a Jósa András Oktatókórházba
  • 1 db a Vásárosnaményi telephelyre

A készülékek cseréje nem okoz gondot a betegellátásban, leállásra sehol nem kell számítani.

A projekt összköltsége:  326.739.020.- Ft

A támogatás intenzitás: 100%-os