Tetőfelújítás a Sóstói Múzeumfaluban

Kubinyi Ágoston Program keretében a Sóstói Múzeumfalu számos épületének nádfedése újul meg a 2015/2016-os esztendőben!

A szakmai támogatási programra Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Sóstói Múzeumfalu 2015 első negyedévében közös pályázatot nyújtott be. A bíráló bizottság által megítélt keretösszeget Nyíregyháza MJV több mint 1 millió forinttal egészítette ki. Így, az összesen rendelkezésünkre álló bruttó 11 millió forintból néprajzi falurészünk legveszélyeztetettebb épületeinek tetőzetét javíttatjuk ki, de van olyan épületünk is, amelyen a nádtető teljes cseréjét kell elvégezni.  

A Nyíregyházi Települési Értéktárban a Sóstói Múzeumfalu mellett a Tirpák népi építészet is helyet kapott. A Kubinyi Program keretében most a tirpák portánkon álló épületek héjazata is megújul.

A napokban megérkezett a tetőfedő anyag első szállítmánya. A hatalmas mennyiségű nádat egy óriás kamion hozta Balmazújvárosból. A munkát az egyik leginkább rossz állapotban lévő épületünkön, a Besztereci porta Kéki istállóján már elkezdték az ügyes kezű mesterek. A tetőfedés jó idő esetén még idén tovább folytatódik, de legjava várhatóan a 2016-os szezon tavaszi időszakára tolódik át. A projekt teljes lezárása 2016. június havában esedékes.