Shrek és Fiona látogat el csütörtökön Nyíregyháza főterére

A Holt-Szamos mellett, egy mocsárban építette fel új tanyáját Shrek, aki nem csak népes családját, Fionát és az ogre kölyköket, hanem barátait: Kandúrt, Szamárt, Mézit, Sárkányt, sőt még a Herceget is magával vitte a hajdani Ecsedi láp vidékére.

A géberjéni Ogre-tanya a Szamosi Élménytér egyik fő állomása lesz. Shrek házához egy sejtelmes mocsári területen át vezet az út, a kíváncsi felfedező hidakon, kidőlt fák alatt juthat el a félszigetre, a mesebeli katlanhoz, ahol a kedvencek vertek tanyát. A hatalmas figurák elkészítése több mint három hónapot vett igénybe. Shrek és Fiona bő két méter magas, Sárkány 8-9 méter hosszú. A monumentális szobor egy közeli nyárfára tekeredve lesi az érkezőket. A szobrokat a napokban szállították Géberjénbe, a különleges látványosság júniustól fogadja a látogatókat.
 
A Szamosi Élménytér, Szatmár legújabb idegenforgalmi attrakciója öt település együttműködésében épül ki a vadregényes Holt-Szamos mentén. A látogatók kajakkal, kenuval, kerékpárral vagy akár gyalogosan is megtehetik a 17 kilométeres utat. Menet közben minden településen egy-egy különleges látványosság várja őket - pihenésképpen. 
 
Tunyogmatolcson már elkészült a Kurta kocsma, ahol magával Petőfi Sándorral ülhet egy asztalhoz a kiránduló. Győrteleken keszegsütő épül, az ebédet pedig egy GPS segítségével már útközben megrendelheti a vendég, így mire kiköt, frissen várja a gasztronómiai ínyencség. Géberjénben egy újjáépített úszómalmot csodálhatnak meg a kirándulók, a dzsungelgyümölcsösben pedig az ősi szatmári gyümölcsöket kóstolhatják végig. Itt, egy hajdani homokbányában épült meg Shrek Ogre-tanyája. Géberjénben a „jeges” sportok kedvelői egy télen-nyáron használható korcsolyapályán is kipróbálhatják tehetségüket, hideg időben sült gesztenye és forralt bor társaságában. A Szamosi Élménytér programja azonban még itt sem ér véget. Fülpösdarócon hamarosan átadják a kilátót, a Mini Szatmár parkban pedig a térség híres nemesi családjairól is megemlékeznek. Az utolsó állomás, Ököritófülpös előtt a védett úszólápokat csodálhatják majd meg a turisták, végül az új rendezvénytér programjával zárhatják a túrát. 
 
 
 
A térség egyik legújabb turisztikai programja során egy magyar találmány is szerepet kap: itt száll vízre először az az innovációs vízi-bicikli, amely tulajdonképpen hagyományos biciklivel működik. A kerékpárral érkező túrázók saját biciklijüket állíthatják bele a szerkezetbe, és kétkerekűjüket hajtva haladhatnak a vízen a szokatlan vízi-járművel.
 
Az Ogre tanya monumentális figurái végleges letelepedésük előtt Nyíregyházára látogatnak. A mesehősökkel bárki fotózkodhat - vagy szelfizhet - Nyíregyháza főterén, a Café Noir teraszán (Kossuth tér 1. Városháza előtt), május 21-én, csütörtökön 15.00 és 18.00 között. A fotózás után a kedvencek végleg letanyáznak a szatmári mocsárvilágban.