Móricz Hetek

A Móricz Zsigmond Színház hagyományteremtő szándékkal a 2014/2015-ös évadban szeretné életre hívni névadója emlékére a Móricz-hetek rendezvénysorozatot. A színház mindig fontosnak tartotta a nagy magyar író munkásságának és életművének gondozását, gondoljunk csak az elmúlt tíz év Móricz ihlette produkcióinak sorára (Barbárok – 2002/2003; Légy jó mindhalálig – 2003/2004; Móricz szerelmei – 2004/2005; Móricz 2009 – 2009/2010; Naplók – 2012/2013). 
Nyíregyháza Megyei Jogú Város méltán büszke a város szülöttére, Krúdy Gyulára, akinek alakja előtt minden évben színvonalas megemlékezés-sorozattal tiszteleg. Épp az idei Krúdy Napok érlelték meg azt a gondolatot, hogy névadónk alakját hasonló volumenű, reprezentatív eseménysorozattal idézzük fel. 
 
A 2014. december elsejétől egészen 2015. február 28-ig, a Pillangó nagyszabású színpadi adaptáció bemutatójáig tartó Móricz-hetek célkitűzése, hogy ne csak mi, a Móricz Zsigmond Színház társulata, hanem Nyíregyháza Megyei Jogú Város, sőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egész lakossága is büszkén emlékezzen az íróra, s közösen vegyünk részt a minden korosztályt és több városi és megyei közintézményt is megmozgató programokon.
 
Móricz évfordulók: Születésének 135., a Sári bíró bemutatójának 105. évfordulója alkalmából (halálának 72.)
 

Móricz-hetek

programtervezet

(2014. december 1. – 2015. február 28.)

 
 
1. Internetes vetélkedő középiskolásoknak
Időpont: 2014. december 1-5. (6-án, szombaton eredményhirdetés)
Helyszín: - (Online kitölthető vetélkedő)
A program rövid leírása: 
A színház honlapján 5 napon keresztül elérhető lesz egy online, otthonról saját gépen kitölthető tesztsor, amelyet középiskolások számára hirdetünk meg, és amely Móricz Zsigmond életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel. A hatodik, szombati napon a legjobb eredményt elérő megfejtők közül sorsolunk. A kihúzott nyertesek értékes informatikai tárgynyereményekben részesülnek.
 
 
2. Internetes vetélkedő főiskolásoknak, egyetemistáknak
Időpont: 2014. december 8-12. (13-án, szombaton eredményhirdetés)
Helyszín: - (Online kitölthető vetélkedő)
A program rövid leírása: 
A színház honlapján 5 napon keresztül elérhető lesz egy online, otthonról saját gépen kitölthető tesztsor, amelyet főiskolások és egyetemisták számára hirdetünk meg, és amely Móricz Zsigmond életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel. A hatodik, szombati napon a legjobb eredményt elérő megfejtők közül sorsolunk. A kihúzott nyertesek értékes informatikai tárgynyereményekben részesülnek.
 
 
3. Móricz művek filmfeldolgozásainak vetítése a nyugdíjasklub tagjainak (első alkalom)
Időpont: 2014. december 8-14. között
Helyszín: Krúdy Art Mozi
A program rövid leírása:
A helyi nyugdíjasklubok számára szervezünk Móricz művek filmfeldolgozásaiból vetítést a Krúdy Art Moziban, a mozival közös szervezésben. A forgalmazható érdekes filmritkaságok közül két alkalommal szemezgethet majd az értő közönség. A programra a célközönség mellett minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 
4. Rendhagyó irodalomóra középiskolásoknak (első alkalom)
Időpont: 2014. december 15-19. között, egy hétköznap délelőtt
Helyszín: Egy később egyeztetendő megyei középiskola
A program rövid leírása:
Rendhagyó irodalomórát tartanánk a megye valamely középiskolájában, amelyet a programsorozat alkalmából – színészeink közreműködésével – Móricz Zsigmond színpadi munkásságának szentelnénk.
 
 
5. Novellaíró-pályázat 
Időpont: 2014. december 17. 18.00 MŰvész Stúdió (a Sári bíró ősbemutatójának 105. évfordulóján)
Helyszín: Részint otthon megírható, az ünnepélyes eredményhirdetés a Móricz Zsigmond Színházban
A program rövid leírása:
A szabolcsonline Tollpróba című oldalán a szerzők között novellaíró pályázatot hirdetünk meg. A pályázók a novella kezdő és utolsó sorát kapják meg, Móricz előre kiválasztott soraiból; ez alapján kell majd 3-5 flekk terjedelmű pályaművet benyújtaniuk. Az öt legjobbat a MŰvész Stúdióban rendezett eredményhirdetés keretében színészeink olvassák fel. (A NOVELLA ÍRÓ PÁLYÁZAT SZÖVEGE AZ UTOLSÓ OLDALON TALÁLHATÓ)
 
 
6. Facebook-megosztós játék a téli szünetben
Időpont: 2014. december 22-31.
Helyszín: - (Online)
A program rövid leírása:
Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötetének Móricz vonatkozású fejezeteinek megosztására hirdetünk versenyt a Móricz Zsigmond Színház Facebook-oldalának kedvelői között. Aki a legtöbbször megosztja az adott könyvrészletet a saját üzenőfalán, az értékes színházjegyeket kap ajándékba.
 
7. Vízkereszti gyerekjárás – Móricz-korabeli játszóház
Időpont: 2015. január 4. 
Helyszín: A Móricz Zsigmond Színház nézőforgalmi területei, valamint a Nagyszínpad
A program rövid leírása: 
A 4-12 éves korosztály számára egy korabeli, 20. század eleji világot varázsolunk játékokkal és kézműves foglalkozásokkal a színház nézőforgalmi területén. A rendezvény részeként a korabeli helyi gyűjtésekből származó népzenei csokorral is megismerkedhetnek a gyerekek. 
Az itt elkészült kézműves alkotásokból kiállítást szervezünk.
 
8. Móriczcal kapcsolatos alkalmazói prezentációk készítése középiskolások körében
Időpont: 2015. január 10. 
Helyszín: Részint otthon készítendő prezentációk, a legjobbakból kis bemutató a MŰvész Stúdióban sajtótájékoztatóval egybekötve.
A program rövid leírása:
Három intézmény – a Móricz Zsigmond Színház, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium – megyei alkalmazói versenyt ír ki Móricz Zsigmonddal kapcsolatos, az ő életműve ihlette prezentációk készítésére. A döntőbe jutott művekből a sajtótájékoztató alkalmából bemutatót tartanak a pályázat kiírói és lebonyolítói; ezekből kerülnek ki majd a későbbi győztes pályaművek, melyek alkotó diákjai könyvjutalomban és ajándék színházjegyben részesülnek.
 
9. Móricz művek filmfeldolgozásainak vetítése a nyugdíjasklub tagjainak (második alkalom)
Időpont: 2015. január 12-17. között
Helyszín: Krúdy Art Mozi
A program rövid leírása:
A helyi nyugdíjasklubok számára szervezünk Móricz művek filmfeldolgozásaiból vetítést a Krúdy Art Moziban, a mozival közös szervezésben. A forgalmazható érdekes filmritkaságok közül két alkalommal szemezgethet majd az értő közönség. A programra a célközönség mellett minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 
10. Pillangó olvasópróba és sorsolás a megye Móricz utcáiban lakói közül
Időpont: 2015. január 19.
Helyszín: A Móricz Zsigmond Színház és a Kölcsey Televízió
A program rövid leírása:
2015. január 19-én kerül sor a Pillangó című Móricz-adaptáció olvasópróbájára intézményünkben. Ehhez az eseményhez kapcsolódóan nagyszabású élő sorsolást tartunk a megye összes Móricz Zsigmond utcájában élő összes lakosa között. 
A nyertesek a február 28-i bemutató előadásra kapnak páros belépőket. Az eseményre a tervek szerint a színház juttatja el a boldog jegytulajdonosokat; akiket egy-egy pohár pezsgővel köszöntünk. 
A helyi televízióban megrendezett sorsolás két részből áll: az első körben a 47 érintett település neve közül kerül ki az az 5, amelynek lakosai között lesz a későbbi nyertes. A második körben az 5 kiválasztott helység lakói között sorsolunk.
 
 
11. „Villám”-drámaíróverseny
Időpont: 2015. január 29-30.
Helyszín: A Móricz Zsigmond Színház 
A program rövid leírása:
Három felkért drámaíró ír új színdarabot; egy, január 29-én este kisorsolt novellacímből, egy éjszaka alatt. Reggel az elkészült művekkel három színházi rendező kezd próbálni a Móricz Zsigmond Színház színészi gárdája és műszaki állománya segítségével. Az elkészült produkciókat a nézőközönség a nap végén meg is tekintheti a Nagyszínpadon egy este, egymás után.  Az egyszeri, különleges produkciókat, és az abban szereplő színészeket szakmai és nézői zsűri egyaránt díjazza majd, és ezek a grémiumok döntik el, ki lesz a „Villám”-drámaíróverseny győztese.
 
 
12. Móricz-fantázia a Táncfarsangon
Időpont: 2015. február 1-5. között a Táncfarsang programjában
Helyszín: A Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpada
A program rövid leírása: 
Felkérésre a helyi művészeti szakközépiskola diákjai Móricz ihlette táncprodukcióval lépnek fel a hagyományos Táncfarsangon, melynek munkacíme Móricz Zsigmond Tündérmezején.
 
 
13. Játékos Móricz-akadályverseny
Időpont: 2015. február 2-8. között vagy 2015. február 9-15. között (figyelembe véve a könyvtár rendezvényeit)
Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
A program rövid leírása: 
Általános iskolai felső tagozatosok számára játékos vetélkedőt hirdetünk a helyi könyvtárban. Ennek során Móricz művekhez és a szerző életrajzához kapcsolódó feladatokat kell megoldani „kincskereső” formában, érintve minél több társadalomtudomány kérdéskörét (zene, néprajz, történelem, színháztörténet, irodalom stb.), amely valamelyest köthető az íróhoz; és igénybe véve a könyvtár teljes épületét, így ezt a sajátos akadályversenyt teljesítve a résztvevő diákoknak azt is alaposan módjukban áll megismerni. A nyertesek vagy a nyertes csapatok tárgyjutalomban részesülnek.
 
 
14. Rendhagyó irodalomóra középiskolásoknak (második alkalom)
Időpont: 2015. február 2-8. vagy február 9-15. között, egy hétköznap délelőtt
Helyszín: Egy később egyeztetendő megyei középiskola
A program rövid leírása:
Rendhagyó irodalomórát tartanánk a megye valamely középiskolájában, amelyet a programsorozat alkalmából – színészeink közreműködésével – Móricz Zsigmond színpadi munkásságának szentelnénk.
 
15. Megyei Torkos Csütörtök „Móricz-menüvel”
Időpont: 2015. február 19. 
Helyszín: Megyeszerte a rendezvényben résztvevő éttermek
A program rövid leírása:
Az országos Torkos Csütörtökön résztvevő megyei éttermek akciós étlapján szerepel egy úgynevezett „Móricz-menü”, amelyet helyi séfek találnak ki, az alábbi mondat alapján: „Szereti a babot, lencsét, füstölt oldalast. Kedvenc étele, a felesége főztje.” Az irodalmi menü és az ahhoz kapcsolódó receptsor a színház honlapján is elérhető lesz.
 
 
16. Pillangó premier és fotókiállítás Móricz amatőrfotóiból – a programsorozat lezárása
Időpont: 2015. február 28. 
Helyszín: A Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpada és a nézőforgalmi rész
A program rövid leírása:
A várva várt Pillangó premier napján a nyertes Móricz Zsigmond utcai lakosok ünnepélyesen megérkeznek az előadásra, és a többi nézővel együtt megtekintik azt. Mielőtt elkezdődik a produkció, a színház galériájában kiállítás nyílik Móricz Zsigmond amatőrfotóiból, és egyéb Móriczhoz kapcsolható fotográfiai különlegességekből, mely tárlatot a Móricz Naplóinak kiadását gondozó Cséve Anna nyitna meg, a társulat néhány tagjának közreműködésével.