Befejeződött a szennyvízközmű építése Penyigén

„Penyige község szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztító telep építése” című, ÉAOP- 5.1.2/B-09- 2010-0002 azonosító számmal rendelkező projekt az Észak-Alföldi Operatív Program keretén belül az Európai Unió Támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Penyige Község Önkormányzata a 379 340 000,- forint összköltségű beruházáshoz 86,5 %-os, 327 978 855,- forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.
A projekt műszaki átadására 2014.02.27-én került sor, mellyel megkezdődött a szennyvíztisztító telep 6 hónapig tartó próbaüzeme. A próbaüzem 2014. október 9-én befejeződött, a beruházás sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényére 2014. november 20-án kerül sor a település szennyvíztisztító telepén. 
 
Korábban a település nem rendelkezett kiépített közműves szennyvízelvezető-hálózattal, a szennyvizet a lakosok korszerűtlen szikkasztókban helyezték el. Ezt az elavult és környezetszennyező módszert váltotta fel a projekt keretén belül megvalósuló közműfejlesztés. 
 
A beruházás során megépült egy 80 m3/nap kapacitású biológiai szennyvíztisztító telep, 4469 fm gravitációs vezeték, 3385 fm házi bekötővezeték, 3203 fm nyomás alatti vezeték, valamint 5 db szennyvízátemelő. 
A kivitelezési munkálatokat a NYÍR-HIDROFIL Kft. mérnöki felügyelete mellett a DEPONA Plusz Kft. végezte. 
 
A községben a létesítményt használóknak a költséges szippantásos módszer helyett, folyamatos szakszerű szolgáltatás áll rendelkezésre a TRV Zrt. üzemeltetésével.A fejlesztés megvalósításával az összes keletkező szennyvíz összegyűjtésre és tisztításra kerül, ezzel az érintett környezet szennyezettsége nagymértékben csökken. 
Felélénkül a gazdaság, az infrastruktúra bővül, ami vonzóbbá teszi a települést a befektetők számára, így a foglalkoztatás nagyságrendjének növekedése várható.A projekt megvalósulásának köszönhetően a felszín alatti vizek szennyeződése csökken; a talaj, a talajvíz és a rétegvíz minősége védve van a további szennyeződésektől.