Nyíregyháza megyei Jogú Város belterületi csapadékvíz rendszerének fejlesztése

Sikeresen pályázott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az Észak-Alföldi Operatív Program keretében, amelynek során Nyíregyháza Megyei Jogú Város belterületi csapadékvíz rendszerének fejlesztése valósult meg. A 303.022.959 Ft elszámolható összköltségű projekt 272.720.663 Ft, azaz 90 százalékos támogatási intenzitású.

A fejlesztés során az alábbi beavatkozások történtek meg:
 
1.A város fő befogadójának, a Városi I. csatorna mederbővítése az Igrice befogadótól az Ibolya utcáig;
2.A Városi I. csatorna mederbővítésének szakaszán a Bujtosi Parkban található gyalogos áteresz és teherbejáró áteresz kapacitásbővítésére egy gyalogos fahíd illetve egy keretelemes áteresz építése;
3.A Városi I. csatorna visszaduzzasztásának csökkentése érdekében a befogadó Igrice csatornán a Család utcai áteresz átépítése.
4.A Városi I. csatorna család utca alatti szakaszán található STOP-SHOP melletti áteresz átépítése;
5.Az Igrice csatornán a Sóstó Városrészben található áteresz, a Berenát utcai áteresz átépítése.
Az intézkedések eredményeként a megnövekedett vízhozamok zavartalanul elvezethetők a városi csapadékvíz-elvezető rendszer vízgyűjtő területéről.
 
A beruházás mellet megvalósításra került még két záportározó, amely a Városi I. csatorna vízgyűjtőjén a visszaduzzadás és az elöntések veszélyének csökkentését szolgálja
 
Az önkormányzat 2013. június 12.-én kötötte meg a kivitelezővel a szerződést, majd ugyanezen a napon a munkaterület átadása is megtörtént.
 
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.