Fischer turákók a Nyíregyházi Állatparkban

Gyönyörű, zöld színben pompázó Fischer turákók (Tauraco corythaix fischeri) érkeztek a SóstóZoo-ba. A három 1.5 éves tojó egy belgiumi állatkertből érkezett az Európai Törzskönyvi Program keretében.
 
 
A turákó-félék kizárólag Afrikában élnek s oly kevéssé ismertek, hogy évekig pizángevőknek/ banánevőknek nevezték őket. Később észrevették azonban, hogy ezek a középtermetű madarak természetes élőhelyükön soha nem esznek banánt.
 
Ősi testfelépítésűek, a különös hoacinnal is rokonságban állnak. A szárnyuk könyökén ugyanúgy apró karmokat találunk, amelyekkel kapaszkodva – a még röpképtelen fiókák-rendkívül magabiztosan másznak a fák ágai között.
 
Megkülönböztető jegye a különleges csoportnak a többi madárral szemben, hogy két olyan pigmenttel is rendelkezik, mely csak náluk fordul elő. Az egyik a tollazata zöld színéért felelős turacoverdin, a másik szárnytükör kárminpiros színét okozó turacin. Ezeket a réztartalmú vegyületeket táplálékkal veszik fel, így  a fiókák színezete még hosszú hónapokon keresztül közel sem olyan káprázatos , mint a  kifejlett madaraké. Egy fiatal állatnak kb. 20 kg gyümölcsöt kell elfogyasztani, hogy megfelelő mennyiség gyűljön össze a szervezetében.