Bezárt illetve felhagyott Települési szilárdhulladék-lerakóklerakók rekultivációja

A „Települési szilárdhulladék-lerakókat érintő rekultivációs programok kiterjesztése” című projekt keretében 11 település hulladéklerakóinak rekultivációja zajlik le a következő időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
 
Az Észak-Kelet Magyarországi Hulladéklerakó Rekultivációs Önkormányzati Társulás 9 kistérség 11 településéből jött létre a közös érdek és a települési szilárdhulladék közszolgáltatás szervezettsége miatt. A 9 kistérség a következő: Miskolci, Tiszaújvárosi, Mezőcsáti, Szikszói, Ózdi, Bodrogközi, Mezőkövesdi, Nyírbátori és Vásárosnaményi. A projektterület Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül, az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi Régió területén található. A települések társulását nem a kistérségi társulások, nem a szoros értelemben vett területi szomszédság hívta életre, hanem a feladat végrehajtásának szükségessége, felismerése.
 
A projekt keretében 8 településen hulladéklerakó felszámolása történik rostálásos eljárással, míg 3 település esetén a hulladéklerakót együtemű, helyben történő lezárással szüntetjük meg. A rostálásos felszámolás során az érintett hulladéklerakók területén a korábban deponált hulladék teljes mennyisége kitermelésre kerül, melynek átrostálását és osztályozását követően helyben csak a szennyező anyagokat bizonyítottan nem tartalmazó, kis szemcsefrakciójú anyagok és szennyezéstől mentes talajrétegek maradnak. A hulladék és a szennyezett talajrétegek kitermelését követően az érintett természeti területek környezeti rekonstrukciója történik meg igény szerinti vastagságú tömörített kiegyenlítő réteg és 20-30 cm vastagságú, a növénytelepítéshez megfelelő táptalajt biztosító humuszos fedőréteg elhelyezésével. A földmunkák végeztével az érintett területeken a biológiai rekultivációt is végrehajtjuk, melynek célja a tartós és tájba illeszkedő zöldfelület kialakítása gyeptelepítéssel és cserjék ültetésével.
 
Projekt neve: Az Észak-Kelet Magyarországi Hulladék Rekultivációs Önkormányzati Társulás területén lévő bezárt illetve felhagyott TSZH lerakók rekultivációja
 
Projekt száma: KEOP-2.3.0/B/11-2011-0002
 
Projekt költségvetése: 982 633 661 Ft
 
A projekt kezdete: 2011. 08. 05.