Májbetegségek diétás kezelése

Májbetegségek diétás kezeléseA máj szerepe: anyagcsere folyamatok során a vér glukóz tartalmának állandóságát biztosítja. Részt vesz a lipidek szintézisében, koleszterint, lipoproteineket állít elő, heparin termel, aminosavakból fehérjéket képez, karotinból A-vitamint, D, E, K, B-12 vitaminokat raktároz, dezaminálja-dekarboxilálja a testidegen anyagokat (méregtelenít), epesavat termel, szerepet játszik az epesavak körforgásában, vas és rézraktározásban, valamint a véralvadási folyamatokban is szabályozó tényező.

A máj károsodását idézi elő az alkohol (20-40g/nap) fogyasztása, mérgek, toxinok, vírusok, kolin és metionin hiány valamint tartós éhezés.

Az alkoholfogyasztás a májbetegségek bármely formájában és szakaszában szigorúan tilos!

A máj védelmét szolgálja a kéntartalmú aminosavak bevitele, valamint a megfelelő mennyiségű B-vitamin ellátottság.

 

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok

 

Zöldség és főzelékfélék:

Ajánlott:

Sárgarépa, petrezselyem, zeller, saláta, cékla, patiszon, padlizsán, cukkini, spágra, tök, sóska, paraj, burgonya, rizs, uborka hámozva, zöldbab és zöldborsó pürésítve, paradicsom hámozva, valamint egyéni érzékenységtől függ, hogy a pritaminpaprikát a beteg el tudja-e fogyasztani.

 

Kerülendő:

káposzta, száraz hüvelyesek, bab, borsó, lencse, karalábé, karfiol, brokkoli, kinai kel, kukorica, zöld és fűszerpaprika.

 

Gyümölcsök:

Májbetegségek diétás kezelése

 

Ajánlott:

Alma, birsalma, körte, citrom, narancs, grape-fruit, mandarin, őszi-kajszi barack, meggy, naspolya, banán, az apró magvas gyümölcsök mag nélkül átszűrve lének fogyasztható: málna, kiwi, egres, eper, szeder, ribizli. (Nyers formában fogyasztva egyéni érzékenység függvénye az aprómagvas gyümölcsök.)

Kerülendő:

olajos magvak, (mandula dió mogyoró), szilva, dinnye, cseresznye, szőlő.

 

Pékáruk:

 

Ajánlott:

a barna és a rozs, graham valamint félbarna és fehér kenyér fogyasztása ajánlható. Zab-kukorica rizspehely valamint Hamlet puffasztott búza-rizsszeletek, Abonett, fogyaszthatók, piskóta tészta, muffin, zsírszegényen elkészített rétes.

 

Kerülendő:

magvas készítmények., a kakaós csiga, tepertős pogácsa, lekváros táska, búrkifli, cukrozott pékáruk-fornetti, túrós batyu, a vajas pogácsa, sajtos rúd, fánk-képviselőfánk, linzertészták, hájastészták, kelt tészták., friss kenyér.

 

Húsok, húskészítmények:

Ajánlottak:

az alacsony zsírtartalmú a bőr nélküli baromfihús, nyúlhús, marha-hátszín-felsál, hal, -busa, lazac, hering, harcsa-, bárányhús, borjúhús, pulykahús, gépsonka,

sonka felvágottak, baromfifelvágottak, zalafelvágott, párizsi, virsli, krinolin, aszpikos felvágott, tavaszi felvágott, (20g zsírtartalom alattiak)

A sertéshús elkészítése esetén csak a karajt és a combot ajánlható, de az is a zsíros részek elkészítés előtti eltávolítása esetén.

Kerülendők:

zsíros sertés-liba-kacsa-marha-húsok, belsőségek-velő, szalonnák, tepertők, kolbászok, hurkák, disznósajtok, téli szalámik, löncshús, vörösáruk, mortadella, kenőmájasok, májkrémek, halikra, olasz-soproni felvágott, sok zsírt tartalmaznak, ezért ilyeneket lehetőség szerint ne fogyasszon.

 

Tej tejtermékek:

Ajánlottak:

a zsírszegény valamint a csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek. pl: a sovány tej, 1.5%-os-kék-, zsírszegény tejföl 12%-os kék, zsírszegény túró, kefir, joghurtok, frissföl, sajtok közül: a Tolnai, Köményes, Túra, Óvári, lestyános, Köményes, Mozarella-sajt, Anikó sajt.

Kerülendő

a zsírdús tej és tejtermékek: házi tej, 20%-os tejföl-piros-, tejszín, juhtúró, vaj, zsíros és ömlesztett sajtok, valamint a füstölt sajtok, krémek.

 

Tojás : a metionin tartalma miatt javasolható de szigorúan zsírszegényen készítve. (főzve)

Kerülendő a bő zsírban, bő olajban sütött rántotta, tojásomlett, tükörtojás.

 

A sertés-liba-kacsazsír fogyasztása még az ételek elkészítésénél is tilos!

Helyettük javasolhatóak az olajok -repce, szója, olivaolaj,- mérsékelt mennyiségben az ételek elkészítésénél. A vaj helyett margarin elsősorban a light margarinok, fogyasztása ajánlható.

Italok: 100%-os rostos gyümölcslevek, szénsavmentes ásványvíz, zöldséglé, fogyasztása ajánlott. Ajánlott napi mennyiség : 2l.

Kerülendő: az alkohol, szénsavas italok fogyasztása.

 

Ételek elkészítése

 

A zsír és sószegény ételkészítési módok javasolhatók. Nem ajánlott az erős fűszerek alkalmazása sem. (bors, fűszerpaprika, chilli, mutsár, majonéz, torma, stb..)

Kerülendő: a bő zsírban-olajban való sütés, (pl.:sült burgonya), pirítás, tejfölös habarás, tejszínel való sűrítés, (pl.:krémlevesek), zsíros rántás készítése.

Zsírszegény ételkészítési eljárások, amelyek alkalmazása ajánlott:

a párolás, főzés, gőzölés, alufóliában mikróban, sütőzacskóban való elkészítés, Wok, cserépedény, grill, valamint a római-tál. A látható zsír eltávolítása célszerű a hús készítése előtt. A rántás helyett alkalmazhat zsírszegény habarást, kefirrel, tejjel, joghurttal, vagy saját főzőlével.

 

Javasolható ételcsoportok:

túrós készítmények, (túró gombóc, túrófelfújt, túrós rétes, palacsinta, túrós tészta), gyümölcsök, kompótok, tejes italok, zöldség leves, főtt tojás, zsírszegény sajtok, húsok húskészítmények, sovány hal, húsok zsírszegényen elkészítve, buronya, rizs, rakott csőbensült zöldségek, főtt tészták, piskóták, kefires saláták, zsírszegény desszertek pudingok felfújtak. Az ajánlott alapanyagokból elkészítve.

Kerülendő ételcsoportok:

krémlevesek, bő zsírban sült ételek, majonézes saláták, alkoholtartalmú készítmények, erős csípős ételek, puffasztó zöldségek-gyümölcsök, kelt tejszínnel vajjal töltött tészták, zsíros húsok tejtermékek. Ami a kerülendő élelmiszereknél felsorolt.

 

Az étrend nátriumtartalmának csökkentése is szükséges. Magas nátrium tartalma van minden olyan élelmiszernek, amely sót tartalmaz.

Kerülendő:

sóval ízesített vagy tartósított élelmiszerek, nyersanyagok –húskészítmények, szalonnák, füstölt pácolt készítmények, sajtok, sós túrókrémek, juhtúró, chipsek, sózott olajos magvak, sózott péksütemények, sós kekszek, sós ropi, sós perec, kovászos és sós uborka, savanyúkáposzta, sós magvak, mustár, ketchup, konzervételek, konzervek, sós pop-corn, instant levesporok, félkész-készételkonzervek.

Az ételek elkészítésénél ne sózzuk az ételeket, só helyett petrezselyemzölddel, borsikafűvel, lestyánnal, kurkumával, ízesíthetjük az ételeket, vagy bazsalokommal, majorannával, vagy gyümölcsökkel.

 

 

Receptek

 

Túróval töltött zsemle: 8 adagnyi mennyiség

1db tojás, 3dl tej, 10dkg mazsola, 1 csom. vaniliás cukor, 20dkg cukor, 0,5l kefir, 0,5kg túró, 8db zsemle, 5g olaj.

Tejbe áztatjuk a zsemleéket. A többi hozzávalót egy tálba kikeverjük. A zsemle belsejét kiszedjük. A bele helyére a tölteléket töltjük és sütőben megsütjük.

 

Húshassé:

Tojás 1db Sertés comb darálva de lehet más sovány hús is fél kilogramm, vízbe vagy sovány tejbe áztatott kenyér vagy zsemle 2db, petrezselyemzöld, bazsalikom, kurkuma, só

Az alapanyagokat összegyúrjuk és őzgerincformában kisütjük, szeleteljük.

 

 

Felhsznált irodalom:

Veressné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika SE-EFK 2004.

Dr. Pár Alajos: Kis máj és epekönyv Medicina 1998.

 

Összeállította: Horváth Judit- dietetikus

Lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos