Kölyök tigriseket és kanadai farkasokat kereszteltek meg a Nyíregyházi Állatparkban

Különleges kettős keresztelő zajlott a Nyíregyházi Állatparkban ugyanis a szibériai tigris ( Panthera tigris altaica)  párunk három kölyke s a kanadai fehérfarkas ( Canis lupus arctos) családunk két utódja is nevet kapott egy napon.
 
 
 
A farkas kislányt és fiút Sesinek és Ulvának neveztük el, mely havat és farkast jelent északon, míg a tigris kölykök az Irina, Anja és Yuri orosz csengésű nevet kapták. A különleges névadó mellett az apróságokat orvosi vizsgálatnak is alávetettük, ahol megkapták kötelező oltásaikat és egyedi azonosító chipjüket.
 
A most hét hetes kanadai fehér farkas  kölyköket  anyjuk eddig mindenki elől rejtegette, de a héten a látogatók már megpillanthatták őket kifutójukban. A Hóvirág nevű, Nyíregyházán született nőstény 63 napi vemhesség után hozta világra két kölykét. Az új jövevények eddig az épített farkas barlangban éltek, de most már kimerészkednek a biztonságos rejtekhelyről. A kicsik 6 hetes korukig  vettek magukhoz anyatejet, majd fokozatosan szoktak át a szilárd táplálékra, amely a farkasok esetében elsősorban húst jelent. A tejtáplálás és a húsevés közötti átmeneti időszakban felöklendezett táplálékot is kaptak anyjuktól.
 
 
Az Észak-Amerika sarkkörön túli területein honos állat a farkasok egyik legnagyobb testű alfaja. Tundrán él kisebb családi közösségekben, télen esetenként a családok nagyobb hordákba verődnek. Jellegzetességük az egész évben fehér bunda, amely a kifejlett egyedekre jellemző, a kölykök azonban jelenleg  rejtőzködést segítő sötétszürke színűek.
 
Különleges élményt jelent az ide látogatóknak a nyilvános tigris bébi nevelés is, hiszen Pamír a 8 éve itt született szibériai tigrishölgy 2013 májusában  a vendégek előtt a nagy kifutóban hozta világra kicsinyeit és teljes nyugalomban szoptatta őket a nagyközönség előtt.
 
A jelenleg az apróságok anyatejjel táplálkoznak, ám a napokban már elkezdték kóstolgatni a húst is. A nagymacska rajongóknak igazi kuriózum ez a tigris család, hiszen az állatkertek általában 6-8 hetes korban szokták bemutatni az utódokat, most azonban Pamír annyira biztonságosnak érezte a külső kifutót hogy a vendégek elől elzárt ellető boksz helyett az üvegablaknál, a látogatók előtt szülte meg a kicsiket, így az ide érkezők a három kölyök felcseperedését születésüktől kezdve  követhetik.  A szemfülesebbek azt is láthatják, hogyan veszik első úszó leckéjüket az anyjuktól.
 
 
 
Az esemény  másik érdekessége, hogy  bár a tigrishímekre általában nem jellemző az atyai gondoskodás - hiszen a párosodás után elhagyják a nőstényeket - az itt élő 5 éves tigris papa Boris, közös kifutóban él a családdal és védelmezi őket. A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Alfajai mindegyike veszélyeztetett, a szibériai tigriseket jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják, hiszen alig 400 egyed él belőle a szabad természetben. Megritkulásának oka a rájuk és fő táplálék állataira - a szarvasokra, vaddisznókra - irányuló orvvadászat, valamint a természetes élőhelyeinek pusztulása.
 
A kicsik születése azért is örvendetes, mert szüleik kitűnő genetikai állománnyal rendelkeznek, így az utódok komoly alapját fogják képezni az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramnak.