A csontritkulás étrendje

A csontritkulás étrendje A csontszövet állandó átépülésben van, 7-10 évente megújul. Évente a csontrendszer 10%-a átépül. A csont egészségének fenntartása egész életen át szükséges. Hazánkban az osteoporosis 1millió embert érint.

Osteoporosis: a porózus szivacsos csont a csont kóros elváltozása, a csont szilárdságának sűrűségének minőségének csökkenése. Csontritkulás esetén a csonttörések kockázata nő. A csontok mésztartalmát befolyásoló tényezők: hiányos táplálkozás, anyagcsere zavarok, hormonális betegségek, (pajzsmirigy mellékpajzsmirigy) 

 
A csontritkulás folyamata megfelelő táplálkozással megelőzhető, mérsékelhető.
 
A prevenció két csoportja: 
  • Primer prevenció: célja az optimális csúcscsonttömeg elérése gyermek- és serdülőkorban a fiatal felnőttkorig. 
  • Szekunder prevenció: célja a csontvesztés lassítása felnőttkorban. 
 
A csontrirkulás terápiájában a gyógyszeres kezelés és a gyógytorna mellett fontos a jól felépített diéta. A csontszövet egy aktív, élő testszövet, ami folyamatosan újraépíti önmagát. Ehhez megfelelő tápanyagokra van szükség. Komplett fehérje, kalcium, Mg, laktóz, A,D,E,K, Cvitamin, Cu, Mn, Zn, fluor. A kalciumszükséglet kielégítése mellett mindig figyelni kell a megfelelő energia bevitelre és az étrend optimális tápanyag-összetételére is.
 
Az étrend energiatartalma igazodjon a tápláltsági állapothoz. (25-30kcal/ttkg)
A fogyókúrázóknál, egy divatos diéta ronthatja csontok egészségi állapotát. 
 
Fehérje szükséglet: 0,8-1g /ttkg  A túlságosan bőséges fehérjefelvétel növeli a kalcium ürítését a vizelettel, de ugyanakkor a kielégítő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmazó fehérje bevitele nélkülözhetetlen az optimális csontképződéshez.
 
Esszenciális aminosvak: a fehérjék alkotásában 20 aminosav vesz részt.
Az aminosavak egy részét a szervezet maga is képes előállítani. Azokat az aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud felépíteni, ugyanakkor nélkülözhetetlenek a szervezet számára, esszenciális aminosavaknak nevezzük. Ezeket a táplálékainkkal kell elfogyasztani. A felnőtt 8 aminosavat a gyermeki szervezet 9-11 aminosavat nem tud szintetizálni. Azok a fehérjék, amelyek az esszenciális aminosavakat hiánytalanul, megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák, teljes értékű, komplett fehérjék. Ilyenek az állati eredetű élelmiszerekben találhatók: tejben, tejtermékekben, húsokban, húskészítményekben, tojásban, halban. 
A növények fehérjéi általában inkomplettek, bennük az aminosavak némelyike nincs meg kielégítő mennyiségben, vagy hiányzik valamelyik aminosav. A kiegyensúlyozott fehérje ellátás lényege, hogy az inkomplett fehérjéket a hiányzó aminosavakkal komplettáljuk. Az állati eredetű fehérjeforrások (hús, hal, tej, olaj) biztosítják legkönnyebben a növényi hiányos aminosav féleségekkel rendelkező fehérjék komplettálását, és ezáltal biológiai hasznosulásuk fokozását. Két, egyenként nem kielégítő növényi fehérje is kiegészítheti egymást, ha kölcsönösen tartalmazzák azokat az aminosavakat, amelyek a másikból hiányoznak.
 
Zsír: 0,6-0,8 g/ttkg - túlzott bevitele a kalcium hasznosulását rontja. (zsírszegény ételkészítés - cserépedény, grillsütő, rostsütő, sütőzacskó, jénai tálak, alufólia stb.)
 
A hosszú láncú telítetlen zsírsavak (növényi olajok, halolaj) a kalciummal oldhatatlan szappant képeznek.
 
Szénhidrát: 3-4 g/ttkg/nap 
 
 
Kalcium: Újjáépíti, erősíti csontszerkezetet. 
 
Az életkornak megfelelő ajánlás a következő:

Gyermekkorban: 

500-800mg/nap
Felnőttek számára: 1000-1200mg/nap
Terhes és szoptató anyáknak:  1200-1500mg/nap
Osteoporosisos betegeknek: 1500mg/nap
Magyarországon a felnőtt lakosság kalciumbevitele nem haladja meg a napi 500-600 mg-ot. 
 
 
Az csontok kialakulásában szerepet játszó tényezők:
 
Gátló tényezők: rossz tápláltsági állapot, túlzott fehérje,-zsír,-alkohol,-foszfor,-rost, fogyasztása, nagy mennyiségű koffein, oxalát fitát fogyasztása, és nagy mértékű sózás. A növényekben (pl: paraj, sóska, rebarbara, zellergumó) lévő oxál- és fitinsav  (pl: szárazhüvelyesek, búzakorpa) oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, és így csökkenti a felszívódást
 
A vegán étrendet követők (csak növényeket fogyasztók) pontosan azokból a zöldségekből, növényekből fogyasztanak jelentős mennyiséget, amelyek nagyon gazdagok a kalcium felszívódását gátló anyagokban. (rostok, korpa)0,5liter tejnek megfelelő kalciumot -600mg- tartalmaz:
 
tehéntúró (félzsíros): 7,5dkg (80mg/100g)
joghurt, kefir: 5dl (120mg/1dl)
juhtúró: 15dkg (400mg/100g)
Köményes, Túra sajt: 15dkg (400mg/100g)
Anikó-Óvári- Trappista sajt: 10dkg (600mg/100g) 
tejföl: 4,55dl (130mg/100g)
 
 
Segítő tényezők: laktóz, savas közeg, Ca-bevitel, D,A, K, C-vitaminok, Cu, Mn, Zn, F, Mg. 
A tejben lévő laktóz és a savanyú közeg elősegíti a kalcium felszívódást. 
 
D -vitamin: fokozza  a kalcium  felszívódását, és segíti a csontokba történő beépülését. 
(D-vitamin növeli a kalcium-felszívódás hatékonyságát a belekből, csökkenti a szervezet kalcium ürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést)
 
Gyermek – és fiatal felnőttkorban napi 400 NE az ajánlott, idősebb korban napi 600-800 NE. 
 
Jellemző D-vitamin-források: máj, tojás, tej, tejtermékek, halolaj. 
 
Élelmiszerek fogyasztásával nem áll fenn a túladagolás veszélye, azonban az indokolatlanul szedett D-vitamin betegséget okozhat.
 
Foszfor: Nemcsak a foszfor mennyisége, hanem a kalciumhoz viszonyított aránya is fontos.  Ca:P =  1:1, vagy 1,5:1. 
 
Ha a táplálékok közel azonos mennyiségben tartalmazzák mindkettőt, akkor a foszfor segíti a kalciumnak a csontokba való beépülését.
Ha a foszfor aránya lényegesen meghaladja a kalciumét, akkor a magas foszforszint csökkentése miatt a csontokból kalcium szabadul fel. 
Magas foszfor tartalmúak: kólafélék, szénsavas üdítőitalok, ömlesztett sajtok, belsőségek, szárazhüvelyesek, készételek, konzervek, krémporok. Jelentős foszfor tartalmúak a húsok, húskészítmények, olajos magvak, kakaópor. ajánlott mennyiség: 700 mg/nap
 
K-vitamin: szerepe van a csont mátrixának kialakításában. A Ca kristályok a csontfehérjébe épülnek be. K-vitamin hiányában a károsodott fehérje nem képes megkötni az ásványi kristályokat. 
 
K- vitamin-források: brokkoli, saláta, paraj, káposzta, paradicsom, tej, tejtermékek, máj.
K-vitamin hiány alakulhat ki  a  Syncumar, Marfarin, Warfarin szedők körében is. 
 
A-vitamin: a csontok hosszanti növekedését segíti elő.
Források: sárgarépa, sütőtök, bimbóskel, fűszerpaprika, kajszibarack, tej, tojás, vaj, sertésmáj. 
 
C-vitamin:  szükséges a csontszöveti fehérje (kollagén) képződéséhez. 
Források: alma, gyümölcsök, savanyú káposzta, zöldségek.
 
Fluor: növeli a csontképzést.
Források: halak, tea, fluorozott ásványvizek. 
 
Mangán, réz, magnézium: kedvezően hat a csontképzésre, amely a dióban és a zöldborsóban fordul elő.
 
  • A túlzott só (nátrium) bevitel növeli a kalciumürítést.  Magyarországon a sófogyasztás az optimális 2-3-szorosát is eléri. 
  • Magas sótartalmú élelmiszerek/ételek: húsipari termékek, a sajtok, a készételek: levesek, mártások. 
  • A savkötő gyógyszerek növelik a kalcium ürülését. 
  • Tartós korpa fogyasztása csökkenti a kalcium, a cink és a vas felszívódását.
  • A kávé, a fekete tea, a koffeint tartalmazó kóla típusú italok növelik a kalcium ürülését. 
    Minden csésze kávé 100 mg-al emeli a kalciumszükségletet.
  • A szénsavas üdítők jelentős mennyiségű foszfort tartalmaznak, ezért ezek kalciumot képesek megkötni a bélbenben, meggátolva ezzel a felszívódását. 
  • Egy-egy pohár szénsavas üdítő az ebéd után semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.
 
Összegzés:

A csontritkulás étrendje

  • Naponta tej vagy tejtermék fogyasztása
  • Megfelelő energia és fehérjebevitel
  • Naponta friss zöldség és gyümölcs. 
  • Magas kalciumtartalmú ásványvizek -
  • Apenta, Fonyódi, Kékkúti, Kristályvíz, Harmatvíz, Parádi víz és  Mohai Ágnes.
  • Fokozott D-vitamin bevitel – hal, máj, tojás
     
  • Kerülendő: a dohányzás és a túlzott kávé, alkohol, szénsavas üdítők fogyasztása
     
  • A rendszeres mozogás a csontépülés fő tényezője
 
 
Felhsznált irodalom: 
-Veressné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika SE-EFK 2004. 
-Szalayné Kónya Zsuzsa: Segíthetünk-e táplálkozással a csontritkuláson?-(DE-OEC)- Hippocrates 2006. VIII. évf. 1.sz. (25.)
-Gömör Béla- Bálint Géza: Reumatológia, Medicina 1999.
 
 
 
Összeállította: Horváth Judit- dietetikus
 
Lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos