Adj Kosarat a válságnak!

Ezt a címet adta a Nyíregyházi Kosár Közösség annak a találkozónak, melyre 2013. május 27. 18 órától a Móricz Kertbe, (Nyíregyháza Bethlen Gábor utca 24.) várja az érdeklődő közönséget.

Ezt a címet adta a Nyíregyházi Kosár Közösség annak a találkozónak, melyre 2013. május 27. 18 órától a Móricz Kertbe, (Nyíregyháza Bethlen Gábor utca 24.) várja az érdeklődő közönséget.

 

A nyíregyházi bevásárló közösség az országosan már bizonyított Szatyor közösség mintájára alakult a közelmúltban. A nyíregyházi Kosár elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor kinyílhat a város nagyközönsége számára.
 
Mi a bevásárló közösség? A bevásárló közösségek, azaz a termelői-fogyasztói közösségek Magyarországon is terjedőben vannak. A társadalom egyre szélesebb rétegeiben mutatkozik meg az igény a globális méretűre duzzadt élelmiszer-kereskedelmi lánc lerövidítésére. Ezáltal az egészséges és szezonális táplálkozás, az élelmiszer termelés környezetet is kímélő módjai, illetve a helyi gazdasági élet megerősítése is érvényre jut. A bevásárló közösségek emberek egy olyan csoportja, akik a környezetükre, és a saját közösségeikre is tekintettel vannak, és összefognak azért, hogy a mindennapi bevásárlásukkal megerősítsék a helyi termelést, és ezáltal a helyi gazdaságot.
 
Mitől több a bevásárló közösség, mint a piaci vásárlás? A Nyíregyházi Kosár Közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket. Nem terheljük az árakat a közvetítő kereskedelmi árrésekkel, ezáltal nem sérül az elvégzett munka megfizethetősége, minden forint a termékek előállításához szükséges valódi költség lesz.
 
A Nyíregyházi Kosár Közösség szeretettel meghív mindenkit, aki részese szeretne lenni annak a helyi gazdaságot élénkítő összefogásnak, mely a bevásárló közösség által jön létre.
 
 A május 27-én megrendezésre kerülő nyitó est folyamán bemutatják a bevásárló közösség működési modelljét, beszélgetnek a helyi termelés, helyi termékek fogyasztása, a helyi gazdaság egymást érintő összefüggéseiről. Megmutatják azt a jövőképet, ami az összefogásban, mint rajtunk álló lehetőségben rejlik.
 
Az érdeklődőknek lehetőségük lesz találkozni a Kosár helyi beszállítóival, megkóstolhatják azok termékeiket. A közösség nyitott, lehetőséget nyújt mindenkinek - kis- és nagyfogyasztóként, termelőként-, hogy helyet találjon a közösségben. Fogadják azokat a vállalkozásokat, melyk helyi termékek vásárlásával kívánják a vendéglátó ipari tevékenységüket üzemeltetni. Azt szeretnék, ha minél több család asztalára kerülne az ízletes, jó minőségű helyi termékekből. A kezdeményezők az est folyamán elvágják a jelképes szalagot, fogadják a vevői regisztrációkat, és ezzel ösztönözve a helyi gazdaság fellendülését.
 
Az estre mindenkit szeretettel várnak. Belépő  díj nincs!