Véget ért a NYÍRERDŐ közfoglalkoztatási programja

Befejeződött a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. 2012-es közfoglalkoztatási programja: társaságunk december közepéig, 10,5 hónapon keresztül átlagosan 694 közmunkás foglalkoztatását vállalta, de végül több mint hétszáz ember talált munkát az állami tulajdonú erdőkben. 

 

 
A közmunkások Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye 76 településéről kerültek ki. 29-en nemcsak dolgoztak, tanultak is: ők motorfűrész-kezelő végzettséget szereztek, ami remélhetőleg javítja esélyeiket a munkaerőpiacon. A program teljes költsége meghaladta a 808 millió forintot, a Belügyminisztériumtól származó támogatást 23 millió forintos erdőgazdasági önrész egészítette ki – foglalta össze Szalacsi Árpád, vezérigazgató.
 
A közfoglalkoztatottak közel 550 hektár ártéri területen végeztek erdőgazdálkodási munkát, és mintegy 130 hektáron vágástakarításokban dolgoztak. Összességében több mint 224 ezer folyóméteren erdészeti feltáró utak valamint erdészeti sétautak, turistautak, tanösvények karbantartását, kijelölését végezték el. Ezen túl részt vettek parlagfű és más gyomnövények irtásában, természeti károkat szenvedett erdőterületek rehabilitációjában, kommunális hulladékot gyűjtöttek, közjóléti eszközöket (padokat, kerítéseket) újítottak fel. Ráadásul tűzvédelmi feladatokat is elláttak. Összesítéseink szerint ezekre a tevékenységekre több mint 890 ezer órát fordítottak a közfoglalkoztatottak.
 
Összefoglalva elmondható, hogy a közfoglalkoztatási program elősegíti a fenntartható erdőgazdálkodást, valamint az erdőművelési és erdőkezelési feladatok végrehajtását. Ráadásul az állami erdővagyon értékének, ápoltságának növelése, és a közjóléti létesítmények karbantartása is megvalósul a foglalkoztatottak munkája nyomán – vont rövid mérleget Szalacsi Árpád.