Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban

 

Minden kedves libabarátot szeretettel várunk ezéven is a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett Márton-napi vigasságok elnevezésű programunkra, ahol libás ételek, gúnártól mentes újbor és megannyi „buta liba” várja közönségét!
 

 

 
November 11-án délelőtt 10 órától egészen 15 óráig minden a libáról szól! Már rögtön belépéskor (ami a Márton nevűeknek egy krajcárjába sem kerül) Márton-napi vendégváró tízóraival kedveskedünk a hozzánk ellátogatóknak: libazsíros kenyeret, libatepertőt, vöröshagymát és újbor-kóstolót szolgálunk fel.
 
 
Az ínyencek aztán még késő délutánig kóstolgathatnak kedvükre a zamatos ételkínálatból: főfogás lehet a sült libacomb savanyúsággal és krumplival, vagy a kacsazsíros kenyér. Desszertnek az íncsiklandóan elkészített Márton püspökkenyerét (tetején házi szilvalekvárral) javasoljuk. Ne hagyják ki a friss sült gesztenyét és krumplit, illetve a sütőtököt sem, amelyet helyben készített forralt borral és gyógyteával is leöblíthetnek.
 
 
Ha már jóllaktak, tegyék próbára kitartásukat a családi vetélkedőkön és ügyességi játékokon (mert a legeredményesebbeket jutalmazzuk), vagy lessék el a kádárok féltett mesterfogásait, a bemutatót tartó néptáncosaink lépéseit. Csemetéiket pedig nyugodt szívvel bízzák a kézműves foglalkozásokat vezető kollégáinkra, akik „mesés környezettel”, Márton-napi lámpás kreálásával, a lúdtollal való írás titkával, és alapfokú liba-hímzéssel készülnek a sokadalomra.
 
 
A programkínálat csúcspontja a libaszépségverseny, illetve a „Bájgúnár” és „Butaliba” címek kiosztását megelőző versengés lesz. Ezúton tanácsoljuk a buzgó jószágtulajdonosoknak, hogy kezdjék el felkészíteni „buta” libájukat a megmérettetésre: csutakolás, a szüntelen gágogás visszafogása és egy apró masni sokat számíthat a végső értékelésnél!
 
 
Az esetleges hűvös idő senkit se tántorítson el a megjelenéstől. Bizonyára ismerik a mondást: "Aki Márton-napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!" – ami nyilvánvalóan  csak riogatás. Rossz idő elő sem fordulhat Márton-napján, a Sóstói Múzeumfalu területén!
 
FOTÓPÁLYÁZAT
 
 
2012. november 11-én Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban. Rendezvényünkhöz kapcsolódóan várjuk kreatív alkotásaikat a kisgyorgy.t@freemail.hu e-mail címre: „libás képek” kategóriában!
 
Ha van fényképezőgépe és netán még libája is, ha szenvedélye a kattogtatás, vagy csak le akarja porolni masináját, AKKOR… mozgósítsa lakókörnyezetét!
 
Komoly, vagy vicces fotót várunk, amelyen Ön, esetleg családja és természetesen maga az állat (liba) is szerepel!
 
A tökéletes kép elkészítéséhez már mindene megvan, csak éppen a liba hiányzik? Keressen-kutasson, járjon utána: szomszédnál, nagyszülőknél, állatkertben, vagy a Sóstói Múzeumfalu Tirpák portáján!
 
Forradalmian új megközelítésű alkotásokat is várunk! A kategóriában készült legötletesebb fotót közzétesszük honlapunkon (www.muzeumfalu.hu), illetve annak alkotóját „liba zsíros jutalom” várja 2012. november 11-én, a Márton-napi vigasságunkon!