Összefogással a Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület megtisztításáért

E-misszióVarga Andrást, az E-misszió Természetvédelmi Egyesület hulladékgazdálkodási, valamint környezeti nevelés szakértőjét egyik legutóbbi akciójukról kérdeztük, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatott.

- Mi történt pontosan 2012. október 30-án Barabáson, a kőbánya melletti madárgyűrűző központban? Más szervezetek, esetleg civilek segédkeztek az akcióban?

- Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület partnereivel együttműködésben 8 m3 illegálisan lerakott hulladékot számolt fel kézi munkavégzéssel a barabási Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Területen, „A Turisztikailag frekventált védett természeti területek hulladékmentesítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, K-36-10-00011N azonosító számú projektje keretében.
 
A munkában nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének mintegy 40 önkéntese, akik a barátságtalan idő ellenére rááldozták napjukat a fás-cserjés területen zajló szemétszedésre, emellett a Kárpátokért Egyesület aktivistái is segítettek. 
 
Összefogtak a Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület megtisztítása érdekében
Összefogtak a Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület megtisztítása érdekében
 
A védett területen nem csupán eldobált üvegek, flakonok, kidobott ruhadarabok, de egy komplett sparhelt is előkerült a bozótosból. A terep előkészítése és a hulladék elszállítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak aktív közreműködésével történt, akik madárgyűrűzési bemutatót is tartottak a diákoknak a szemétszedés szünetében.
 
8 m3 illegálisan lerakott hulladékot számoltak fel
Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület partnereivel együttműködésben 8 m3 illegálisan lerakott hulladékot számolt fel kézi munkavégzéssel
 
- Hogyan esett a választás erre a helyszínre? Máshol is sor kerülhet a megtisztításra?
- A barabási Kaszonyi-hegy a Szatmár-Beregi síkság egyik legkülönlegesebb természeti értéke. A folyókkal behálózott, lápokkal, erdőkkel tarkított síkságból kimagasló, mediterrán hangulatú vulkáni eredetű hegy védett növény- és állatfajok tucatjainak a menedéke. Sajnálatos módon a Kaszonyi-hegy eldugott, határszéli helyzete miatt az illegális hulladékelhelyezők célpontja is volt, ezért a korábbi évek során nagy mennyiségű kommunális hulladék halmozódott fel a területen. A terület értékét és különlegességét jelzi az itt megfordult kutatók, erdei iskolások, táborozók sokasága, az évtizedes hagyományokra visszatekintő aktív természetvédelmi munka, és az évről-évre megrendezésre kerülő madárvonuláskutató- és gyűrűzőtábor. 
 
A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének mintegy 40 önkéntese
A védett területen egy komplett sparhelt is előkerült a bozótosból!
 
Tavasszal 150 m3 illegálisan lerakott  hulladékot számoltunk fel gépi munkavégzéssel a Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen, valamint szemléletformáló táblát és tájba illő, fa hulladékgyűjtőket helyezetünk ki. Jövő tavasszal pedig a nyíregyházi Oláh-rét Természetvédelmi Területen tervezünk felszámolni 27 m3 szemetet. 
 
A Kárpátokért Egyesület aktivistái is segítettek.
A munkában nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének mintegy 40 önkéntese
 
- Hogyan értékelnék a napot?
- Alapvetően sikeresnek értékeljük a napot hiszen sikerült felszámolni a tervezett hulladék mennyiséget. Külön öröm hogy ennyi lelkes fiatalt sikerült bevonni a programba, az őszi szünetben.
 
Olyan területek kerültek megtisztításra, ahol remélhetőleg, nem termelődik újra a hulladék, természetvédelmi mivoltuk miatt. 
 
- Mekkora területet tudtak megtisztítani és mi lesz az összegyűjtött hulladék sorsa?
- Körülbelül 8 m3 hulladékot sikerült felszámolni, amik a nyíregyházi hulladéklerakóban kerülnek ártalmatlanításra.